()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ville Strååt

  Öra, näsa, hals

  En illustrerad minilärobok för läkare. 2 utg. 93 s, ill. Stockholm: Mediart, 2020. Pris SEK 379

  ISBN 978-91-97826617

  «Det trengs medisinske bøker som er små, velillustrerte, praktiske og hurtige å finne frem i, slik at man rekker å lese i korridoren», lyder bokens første setning. Forfatteren treffer denne oppgaven godt. Forfatteren har skrevet en kortfattet og to the point minilærebok beregnet for medisinstudenter og leger som vil oppdatere seg innen øre-nese-hals-faget. Boken er dog såpass grundig at den gir en fin innføring i faget også til nye leger i spesialisering.

  Bokens 89 sider er utnyttet maksimalt og er stappfulle av bilder, illustrasjoner og tekst. Den tar for seg de fleste sykdommene innen fagfeltet. Det går unna, og man bombarderes med informasjon skrevet i stikkordsform og med rikelig med forkortelser for å spare plass. Bildene og illustrasjonene samt bokens uformelle, rett frem-tone gjør likevel at den oppleves som lettlest. Selv om den er skrevet på svensk, synes jeg det går greit å forstå teksten, og behandlingstilnærmingen til ulike tilstander er nær lik den i Norge.

  Bokens styrke er de mange og gjennomtenkte illustrasjonene som gir en god forståelse av faget og hvordan anatomien henger sammen i hode og hals. Hvordan skal man legge inn en tampong i nesen? Hvor går egentlig øretrompeten? Illustrasjonene i boken gir tydelige svar. Boken inneholder også mange høykvalitetsbilder av ulike tilstander, der jeg spesielt vil fremheve dem i larynxkapittelet.

  Jeg har lite negativt å si om boken, foruten én side som omhandler fysikken bak Antinitus-plaster til bruk i tinnitusbehandling. Denne behandlingsformen er kontroversiell, og jeg skulle ønske forfatteren hadde utelatt dette. Forfatteren gjør også enkelte dypdykk i histologien og immunologien som jeg ikke henger helt med i, men for det meste er boken svært lett å forstå.

  Boken er unik i sin form. Jeg lar meg begeistre og kan absolutt anbefale den til medisinstudenter og fastleger. Har man nettopp startet i spesialisering i øre-nese-hals og ikke vet opp og ned på et laryngoskop, er boken ypperlig som et lynkurs i faget.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media