Hvem var det heldigste mennesket på Titanic?

Kaitlyn M. Tsuruda Om forfatteren
Artikkel

David Spiegelhalter

The Art of Statistics

Learning from Data. 448 s, tab, ill. London: Pelican, 2019. Pris GBP 17

ISBN 978-02-413-9863-0

Fastlegen Harold Shipman er en seriemorder. En statistisk analyse av dødsfall blant hans pasienter konkluderer med at han drepte minst 215 mennesker. Slik begynner David Spiegelhalter å lære oss om statistikk. Boka er definitivt ikke en vanlig lærebok i statistikk. Istedenfor å lære bort ren matematikk oppfordres leseren til å tenke kritisk om statistikk gjennom fengslende eksempler.

Spiegelhalter er en dyktig formidler og lykkes med å gjøre statistikk lett forståelig. Hvem var det heldigste mennesket på Titanic? er ett av hans eksempler. Sammen med gode figurer og grafer brukes disse eksemplene til å gi leseren et fugleperspektiv over alle de viktige temaene på feltet. Forfatteren understreker at alle metoder har begrensninger og vi må selv vurdere nytte og svakheter ved hver enkelt metode.

Også temaer som kunstig intelligens og bayesiansk statistikk omhandles på en lettfattelig måte. Bakerst i boka finnes det en ordliste med definisjoner av statistikkbegreper, fotnoter og referanser til primærkilder.

The Art of Statistics anbefales på det sterkeste til alle som er interessert i forskning, enten de selv forsker eller driver forskningsformidling. Selv statistikere kan lære noe av boka, særlig hvordan dyktig formidling kan gjøre statistikk lett å forstå. Alle vinner når vi blir bedre til å utføre, kommunisere og forstå statistikk og statistiske begreper – særlig midt i koronaviruspandemien der statistikk er blitt en del av hverdagen.

Forresten: Spiegelhalter konkluderer med at det heldigste mennesket på Titanic var Karl Dahl, en 45 år gammel norskaustralier som reiste alene på 3. klasse. Basert på informasjon om 897 passasjerer predikerte to av ti utregninger at hans sjanse for å overleve var 0 %. Men Karl reddet seg selv ved å stupe ut i det iskalde havvannet og kjempe seg om bord i en av livbåtene.

Anbefalte artikler