Morgan Stokkeland

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Tidligere seksjonsoverlege ved Sørlandet Sykehus Kristiansand Morgan Oddvin Stokkeland døde 18. september 2019, nær 78 år gammel.

  Han vokste opp i Kvinesdal. Han var skoleflink, og i 1960 tok han artium etter to år ved Hornnes landsgymnas og ble cand.med. ved Universitetet i Oslo i 1966. Etter turnustjeneste i Kristiansand og Høyanger, verneplikt, og en periode som distriktslege i Audnedal i 1968/69, hadde han assistentlegestillinger ved sykehusene i Odda, Kristiansand og Ullevål. Han fikk sine spesialiteter i generell indremedisin og i fordøyelsessykdommer i 1978 og var godt rustet da han i 1979 begynte som overlege ved Vest-Agder sentralsykehus (VAS), som det het den gang.

  Morgan bygget opp sin egen seksjon for fordøyelsessykdommer, med sengepost og gastrolaboratorium. Han overtok og utvidet etter hvert endoskopivirksomheten, som til da hadde vært kirurgenes ansvar. Det sies at han var den første i landet som gjorde endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi (ERCP) utenfor universitetsklinikkene. Han lå ofte i forkant av utviklingen, og med stor stahet klarte han å få gjennomslag for de prosjektene han trodde på.

  På gastroseksjonen var det lett å søke råd, og man fikk som regel rask og god hjelp enten det var dag eller natt. Seksjonens samarbeid med kirurgene var også meget godt. Morgan selv var ikke bare tekniker, men også en dyktig og erfaren kliniker av den gamle skolen. Han var ikke kjent for å bruke store ord, og han hadde en egen underfundig og tørr humor som hans medarbeidere lærte å sette pris på.

  Morgan avsluttet yrkeslivet i 2008. Vi hadde ønsket ham mange gode år som pensjonist, men dessverre ble pensjonisttilværelsen formørket av en langsomt fremskridende sykdom som han lenge klarte å kjempe mot og leve med hjemme hos Kari, men de siste 4–5 månedene av livet tilbragte han på sykehjem.

  Med Morgan Stokkeland har vi mistet en bauta i Agder. Han sto for oppbyggingen av en moderne seksjon for fordøyelsessykdommer ved Sørlandet Sykehus Kristiansand, og hans innsats fikk stor betydning for pasienter fra hele Sørlandet. Vi vil huske ham som en dyktig kliniker som først og fremst tenkte på pasientenes behov, og han var for mange en god læremester og venn. Vi deler savnet og gode minner med hans ektefelle Kari med sønner og barnebarn. Han vil bli husket med ære.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media