Robin Kåss: lege, statssekretær og ordfører

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Det er jo litt merkelig å ha hatt en jobb i fire år og så skal innbyggerne stemme over innsatsen din og avgjøre om du får lov til å fortsette i jobben.

  POLITIKER OG LEGE: Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), er opptatt av å holde faget sitt ved like. Han har derfor ikke…
  POLITIKER OG LEGE: Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), er opptatt av å holde faget sitt ved like. Han har derfor ikke lagt legefrakken helt på hylla etter at han ble ordfører. Foto: Line Victoria Husby

  Robin Kåss gikk i fjor høst inn i sin andre periode som ordfører i Porsgrunn kommune. Han er utdannet lege og har nå permisjon fra jobben i Stamina, som leverer bedriftshelsetjenester. Tidligere har Kåss flere år bak seg som fastlege.

  Tidlig engasjert

  Tidlig engasjert

  Robin Kåss' interesse for politikk ble tidlig vekket. Som tenåring ble han engasjert i ruspolitisk arbeid gjennom avholdsorganisasjonen Juvente.

  – I forbindelse med EU-valget i 1994, ble jeg mer engasjert i internasjonal politikk og partipolitikk. Jeg ble med i AUF og Arbeiderpartiet, og daværende ordfører i Porsgrunn, Elisabeth A. Nilsen, inspirerte oss unge til å stille til valg lokalt, forteller Kåss.

  Allerede som 18-åring ble han valgt inn i bystyret i Porsgrunn.

  Jobb i departementene

  Jobb i departementene

  Kåss jobbet som fastlege i Skien, var aktiv lokalpolitiker og trivdes godt med det, da han i 2008 fikk forespørsel om å være statssekretær for Terje Riis Johansen i Olje- og energidepartementet (OED). Etter to år i OED var han fra 2010 og frem til regjeringsskiftet i 2013, statssekretær først for Anne-Grete Strøm-Erichsen og deretter for Jonas Gahr Støre i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

  – Kombinasjonen lege og statssekretær i akkurat HOD kan være både en fordel og en ulempe. Som i lokalpolitikken er det nødvendigvis ikke en fordel å jobbe med samme politikkområde som det yrket man representerer. Man skal jo representere folket og ikke fagpersonen. Fagfolk er det mange av i departementene fra før, men det er selvfølgelig en fordel å kjenne litt til sektoren og hva som rører seg der, påpeker han.

  Da Arbeiderpartiet tapte valget i 2013, måtte Kåss finne ut hvilken retning han skulle gå videre og hvor han best kunne få brukt kompetansen han hadde tilegnet seg. Veien førte ham til bedriftshelsetjenesten og Stamina i Porsgrunn. Han fortsatte med lokalpolitikk på hobbybasis inntil han ble valgt som ordfører høsten 2015.

  God kombinasjon

  God kombinasjon

  Kåss ser flere likhetstrekk mellom medisinen og politikken. Han mener han drar nytte av å være både lege og politiker.

  – Det er mye i medisinen som kan relateres til politikken. Man må lære seg å fatte beslutninger, ofte raskt, og ut fra den informasjonen man har. Hverken som lege eller som politiker kan man være 100 prosent sikker i alle beslutninger fordi man har mangelfull informasjon. Å innhente informasjon er derfor en viktig del av både legeyrket og politikervervet, sier Kåss og legger til:

  – Som lege snakker du med utrolig mange mennesker, det må du kunne. Det samme gjelder ordførerjobben – du må kunne snakke med folk. Det er hoveddelen av jobben min som ordfører.

  Da Kåss studerte medisin ved University of Liverpool, var Lord David Owen, en britisk politiker og lege, rektor ved universitetet.

  – Han fortalte oss medisinstudenter at det å være lege og politiker er en ideell kombinasjon, fordi som politiker kan du miste jobben når som helst. Da er du så heldig å ha en enda morsommere jobb å gå tilbake til. Jeg må jo innrømme at det er kjedelig å tape et valg, men personlig er jeg enig med Owen. Jeg synes det er like morsomt og interessant å være lege som politiker, sier Kåss.

  Holder legeyrket ved like

  Holder legeyrket ved like

  Selv om han nå er ordfører på heltid, er Kåss opptatt av å holde faget sitt ved like og har derfor ikke lagt legefrakken helt på hylla. Han prøver å holde kontakt med legeyrket så ofte han kan.

  Kåss har permisjon fra stillingen som bedriftslege ved Stamina, men for å holde seg oppdatert forsøker han så godt han kan å følge opp når arbeidsgiveren inviterer til ulike arrangementer. Han stepper også inn som bedriftslege etter behov når det passer kalenderen hans.

  – Som bedriftslege får man et godt innblikk i hva som rører seg ute i næringslivet. Den erfaringen var god å ha med seg inn i jobben som ordfører, sier han.

  Kåss stiller også opp som førstehjelpsmann på diverse arrangementer i hjembyen. Da han var sanitetsansvarlig under sykkelrittet Tour of Norway for kids, måtte flere barn behandles for skrubbsår. Da stilte ordføreren opp i "sykestua" som var etablert i rådhusets ankomsthall.

  – Slike oppdrag er alltid veldig hyggelige å delta på. Det vanligste på arrangementer er riktignok at jeg ikke er lege, men seremoniell leder som deler ut diplomer eller liknende, sier Kåss, som mener man blir en bedre politiker hvis man opprettholder kontakten med arbeidslivet.

  Helsepolitiske visjoner

  Helsepolitiske visjoner

  Som ordfører er Kåss opptatt av å vise seg i bybildet.

  – Det er en takknemlig oppgave å være ordfører. Jeg bruker mye tid på å snakke med folk og få innsikt slik av vi kan kjempe for viktige saker i kommunen vår. Mye av tiden går også med til å påvirke politikere sentralt, sier han.

  På spørsmål om han har noen visjoner når det gjelder helsepolitikken, svarer han:

  – I Grenland-regionen har vi, i likhet med mange andre kommuner, hatt mye fokus på helsepolitikk og særlig omsorgsbiten. Vi har en stor andel eldre. Den gruppen vil bare øke mer med årene og flere vil trenge omsorgstjenester. Det å ta i bruk nye metoder, kunnskap og teknologi er viktig når vi blir flere som trenger hjelp og færre til å yte denne hjelpen.

  Kåss mener det er viktig å styrke de offentlige sykehusene og å opprettholde funksjonsfordelinger.

  – Vi ser lokalt at funksjonsfordeling gir et forbedret helsetilbud. Vi har hjerte i Arendal, kreft i Skien, karkirurgi i Tønsberg og rehabilitering i Stavern. 

  Han tror helsepolitikk kan være nøkkelen til at Arbeiderpartiet vinner valget i 2021.

  – Derfor har vi en del løsninger som vi opplever at folk har tro på. Folk flest er opptatt av helse og vi må bruke en del kroner på å ha et sterkt helsevesen, understreker Kåss.

  Drømmer om fastlegekontor

  Drømmer om fastlegekontor

  Kåss forteller at han er imponert over hvor mange flinke unge politikere det er i Grenland-området.

  – Jeg sier til de unge at det er viktig med utdanning og arbeidserfaring slik at man ikke mister den dimensjonen i politikken.

  På spørsmål om hva han kan tenke seg å gjøre den dagen ordførervervet tar slutt svarer han:

  – Jeg trivdes som bedriftslege, og ser også tilbake på tiden som fastlege ved Solum legesenter i Skien med glede. På Solum hadde jeg fem utrolig gode kollegaer med ulik alder og erfaring. Jeg hadde sikkert jobbet der fortsatt hvis jeg ikke hadde gått inn i politikken, sier han og fortsetter:

  – Ordfører er man jo gjerne ikke resten av livet. Jeg drømmer om å kunne starte opp et fastlegekontor helt fra bunnen, gjerne i samspill med bedriftshelsetjenesten.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media