Charlotte Olsen er hele Norges bamselege

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Det er mye barn lurer og tenker på som vi ikke nødvendigvis reflekterer over i en klinisk hverdag.

  MINDRE SKUMMELT: Bamselege Charlotte Olsen håper serien kan bidra til å gjøre sykehusbesøk mindre skummelt for barn. Foto:…
  MINDRE SKUMMELT: Bamselege Charlotte Olsen håper serien kan bidra til å gjøre sykehusbesøk mindre skummelt for barn. Foto: NRK.

  TV-serien Bamselegen startet opp på NRK1 og NRK Super høsten 2019. Bamselegen Charlotte Olsen bor i Trondheim og jobber til vanlig ved St. Olavs hospital der hun spesialiserer seg til å bli barnelege.

  Bamselegen er et læringsprogram for barn mellom to og seks år som handler om den fantastiske kroppen vår og hvordan vi kan reparere den.

  Ofte kan det være vanskelig å få med barn til legen. Enten fordi barnet er redd eller fordi foreldrene er redde og overfører engstelsen til barnet. Tanken bak serien har derfor vært å prøve å ufarliggjøre dette, og være et program som de voksne kan se på sammen med barna.

  Sesong to av serien er under planlegging og ventes å være ferdig i løpet av 2020.

  Gjør bamsen frisk

  Gjør bamsen frisk

  – Jeg håper seerne har lært spennende fakta om kroppen, hvordan den kan reparere seg selv, eller hvordan vi kan hjelpe kroppen til å bli frisk, sier bamse- og barnelege Charlotte Olsen.

  Hun forteller at barna selv får være leger og behandle bamsene sine. De har ikke manus. Har bamsen blitt syk, så tar bamselege Charlotte tak i problemet. Av hjelpemidler er bamsolyse, bamse-skanner og bamsometer til god hjelp for å finne ut hva som feiler bamsen, og hva som skal til for å gjøre den frisk igjen.

  De åtte episodene i den første sesongen tok for seg temaer som beinbrudd, forkjølelse, omgangssyke, hjernerystelse, blindtarmen, forstoppelse, ryggen og kutt.

  Legebesøk mindre skummelt

  Legebesøk mindre skummelt

  Gjennom serien har åtte barn besøkt bamselege Charlotte med bamsene sin.

  – Mange barn gruer seg for å gå til legen. Jeg håper at barna som følger serien er blitt litt mer nysgjerrige slik at et legebesøk ikke er skummelt, men spennende, sier hun.

  På spørsmål om hvorfor akkurat hun ble valgt ut til å bli selveste bamselegen, svarer Charlotte Olsen:

  – NRK tok kontakt med barne- og ungdomsklinikken på St. Olavs hospital da de ønsket å ha en barnelege til å være bamselegen. Det var morsomt å få tilbudet, og det var lett å takke ja til dette prosjektet.

  Positive tilbakemeldinger

  Positive tilbakemeldinger

  Charlotte Olsen har fått mange og gode tilbakemeldinger på programmet fra både store og små. Det som går igjen er at programmet er hyggelig og morsomt.

  – De tilbakemeldingene som har varmet mitt hjerte, er fra barn som sier de ikke gruet seg for å dra på sykehuset fordi de synes Bamselegen har vært spennende. De har for eksempel ikke vært engstelige for å ta på seg oksygenmaske eller å ta blodprøver. Da tenker jeg at vi har nådd fram med hovedbudskapet vårt til målgruppen, sier en fornøyd bamselege.

  Også hun tror programmet kan være med på å minske frykt blant barn som skal til fastlegen eller bli innlagt på sykehus.

  – Før serien ble sendt tenkte jeg det kunne slå litt begge veier, da behandlingen av sykdommene bamsene har fått i serien kan virke litt overdrevet. Det er ikke slik at vi i virkeligheten nødvendigvis ville utført alle disse undersøkelsene. De faller ikke akkurat under kampanjen «Gjør kloke valg», men samtidig må det skje mye slik at det blir underholdende for barn å se på. Det virker som om barna er blitt mer nysgjerrige, synes det er spennende og at det kanskje har ført til mindre frykt. Jeg håper i alle fall det, smiler hun.

  Enkelt språk viktig

  Enkelt språk viktig

  Charlotte Olsen mener hun gjennom serien har lært en del som hun kan dra nytte av i jobben som barnelege.

  – Barn er så forskjellige. Det er mye de lurer og tenker på som vi ikke nødvendigvis reflekterer over i en klinisk hverdag. I tillegg forstår de ofte mye mer enn vi voksne tror. Språket vi bruker når vi forklarer til barn kan ikke bli enkelt nok. Hvis barnet er motivert og åpen for det, så går jeg gjerne litt mer grundig til verks for at de skal forstå hva som feiler dem, hvordan kroppen henger sammen og hvilke undersøkelser de skal ta. Mange barn har med seg bamsen sin til legen og den kan være fin å starte med for å komme i mål med å undersøke barnet, avslutter bamselegen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media