En anerkjent bok til frakkelommen

Ellen Mathea Kirsch Warlo Om forfatteren
Artikkel

Ian B. Wilkinson, Tim Raine, Kate Wiles et al.

Oxford Handbook of Clinical Medicine – Mini Edition

10. utg. 897 s, tab, ill. Oxford: Oxford University Press, 2018. Pris GBP 30

ISBN 978-0-19-883312-3

Denne boken er et godt hjelpemiddel til både leger og medisinstudenter i klinikken. Den er ment å brukes som et klinisk oppslagsverk og gir en kort og konsis beskrivelse av en rekke ulike tilstander, symptomer og behandlingsstrategier. Boken er så liten som 14 × 8 × 3 cm og passer utmerket i frakkelommen. Skriftstørrelsen er vel å merke noe liten, men absolutt lesbar.

Boken er inndelt i 19 forskjellige kapitler. Utenom de «vanlige» medisinske fagfeltene har forfatterne tilordnet egne kapitler til bl.a. anamneseopptak og klinisk undersøkelse, radiologi, biokjemi, referanseområder og praktiske prosedyrer. Det er en av bokens store styrker at den tar for seg hele veien frem til diagnosen.

Veldig mange ulike kliniske problemstillinger blir behandlet. Det er imponerende hvor mye forfatterne har klart å få inn i en så liten bok. Den er strukturert på en oversiktlig måte – det er enkelt å finne frem til det man lurer på. Boken har i tillegg en praktisk vinkling som gjør det lett å overføre innholdet til kliniske problemstillinger.

Det finnes en rekke bøker i frakkelommestørrelsen. Dette er imidlertid en av de mest anerkjente, og den brukes over hele verden. En svakhet er at den ikke er skreddersydd for det norske helsevesenet. Det aller meste vil antageligvis være overførbart, men enkelte avvik vil man nok kunne finne, bl.a. vedrørende antibiotikabehandling. Lokale metodebøker fra norske sykehus som inneholder norske retningslinjer og rutiner vil derfor være konkurrenter til denne boken.

Totalt sett mener jeg at Oxford Handbook of Clinical Medicine er et godt valg for klinikeren som liker å ha noe «håndfast» på papir. I 2019 kan man ikke legge skjul på at smarttelefonen er en sterk utfordrer. En litt større versjon av denne boken er imidlertid tilgjengelig som app og kan derfor være et godt alternativ. Smak og behag!

Anbefalte artikler