Forside nr. 10/2019

Forside
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Illustrasjon © Sunniva Krogseth
  Illustrasjon © Sunniva Krogseth

  Jobb–hjem-balanse, eller mangel på sådan, er et tema som opptar mange leger. Mange legejobber forutsetter at man har en kone, en kone slik tidligere tiders leger gjerne hadde, en som lunet middagen når man kom for sent hjem, igjen, en som hadde styr på hus og hjem og barn, kjøpte julegaver og bakte boller og hysjet på barna når man tok seg en velfortjent middagshvil. Nå er de fleste leger kvinner, mange er gift med en lege, og uansett kjønn må man oftest ivareta både jobb og konefunksjoner selv. Dette fører til stress og følelse av utilstrekkelighet. Det å være kvinne, oppleve manglende partnerstøtte, ha flere barn og jobbe flere timer øker sannsynligheten for å oppleve stress, kan vi lese i en originalartikkel i dette nummeret av Tidsskriftet.

  I 2017 ble legens plikt til å ta vare på egen helse tatt inn i den universelle legeeden. Tanken bak var sikkert god; man må hjelpe seg selv før man kan hjelpe andre. Men hvordan leger skal kunne ta vare på seg selv i et arbeidsliv preget av stadig mindre autonomi, er uklart. Det er ikke lett å prioritere egen helse hvis man er usikker på om man får forlenget vikariatet. Denne plikten burde kanskje hvile på arbeidsgiver?

  «Det passer kanskje bra at denne tegningen ble laget en altfor sein fredagskveld (når jeg strengt tatt egentlig hadde lyst til å gå på fest), i et helt tomt studio fordi uken var mer enn stappfull av både jobb og liv. Nå er det nå engang sånn at illustratøryrket sjelden rammer andres liv og helse, så jeg fylte på med lakris, lettøl og høy musikk til den smeltede isen var på plass og jeg kunne sykle hjem og legge meg. Legers virkelighet er nok en ganske annen, og jeg vil benytte denne anledningen til å gi kudos til alle de som holder ut presset og sammenblandingen av jobb og fritid for å gi oss i Norge et godt helsevesen», sier Sunniva Krogseth som har laget forsiden til dette nummeret.

  Mer av hennes arbeid finner du her: http://www.sunnivakrogseth.com/

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media