– Norge er mulighetenes land

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Å mestre språket og forstå kulturen er nøkkelen til integrering. Da ligger mulighetene åpne for deg, sier Rajinder Midha. Han snakker av egen erfaring.

  TAKKNEMLIG: – Jeg er takknemlig for alle de mulighetene som er gitt meg i Norge, sier trygderettsdommer Rajinder Midha. Foto…
  TAKKNEMLIG: – Jeg er takknemlig for alle de mulighetene som er gitt meg i Norge, sier trygderettsdommer Rajinder Midha. Foto: Privat

  Etter å ha reist fra hjembyen New Dehli i India, landet han på norsk jord 9. juni 1974. Med seg i bagasjen hadde han en bachelor i kjemi og biologi fra Universitetet i New Dehli og en drøm om å studere medisin i Norge.

  En lukket dør i hjemlandet

  En lukket dør i hjemlandet

  Midhas ønske var egentlig å studere medisin i India, men slik ble ikke. Han søkte flere ganger uten å komme gjennom nåløyet. Den gangen var det nødvendig å ha både referansebrev og de rette kontaktene for å komme inn på medisinstudiet. Han hadde ingen av delene.

  Han hadde derimot en bror som hadde bodd i Norge siden 1967. Midha kontaktet broren for å høre hvilke muligheter det var for å få jobb i Norge og eventuelt komme inn på medisinstudiet her. Broren kjente en overlege på Klinisk Kjemisk avdeling på Rikshospitalet og la inn et godt ord for Rajinder.

  Fantastiske rollemodeller

  Fantastiske rollemodeller

  Så skjedde alt veldig raskt. Midha landet på Fornebu en lørdag formiddag med ansettelsesbrevet i lommen. Allerede mandag morgen begynte han i et vikariat som fysiokjemiker på Rikshospitalet. Arbeids- og oppholdstillatelsen var på plass før avreise fra India.

  På Rikshospitalet jobbet han under overlege Christian Sommerfelt. Han rådet Midha til å bli på avdelingen for å lære språket, før han søkte seg inn på medisinstudiet.

  – Jeg ble på Rikshospitalet i 2,5 år til jeg i mai 1976 fikk fast stilling på sentrallaboratoriet på Aker sykehus. Her traff jeg også min kone som var sykepleierstudent, forteller Midha.

  Han ble på Aker i drøye fire år til han høsten 1980 kom inn på medisinstudiet i Oslo.

  Under studietiden ble sønnene Einar og Håkon født. Midha var opptatt av at de skulle ha norske navn.

  – Min kone er Oslo-jente og har alltid vært en stor støtte og motivator i tillegg til min bror og hans familie som alltid har stilt opp for meg. Det har også vært en styrke å ha mine svigerforeldre i nærheten siden jeg har hatt mine egne foreldre så langt unna, sier han.

  Midha beskriver medisinstudiet som seks tøffe, men lærerike og fine år.

  – Det var en flott studiegjeng som støttet og hjalp hverandre. Vi har fortsatt kontakt og i 2016 feiret vi trettiårsjubileum.

  Allsidig yrkeskarriere

  Allsidig yrkeskarriere

  Rajinder Midha berømmer de mange gode mentorer og rollemodeller han har møtt i løpet av sin yrkeskarriere i Norge.

  – De har motivert meg og gitt meg råd underveis som har ført meg dit jeg er i dag, sier han ydmykt.

  Han spesialiserte seg tidlig i medisinsk biokjemi og nukleærmedisin og har hatt stillinger innen disse fagene på sykehusene i Bærum, Drammen, Radiumhospitalet, Ullevål og på Ahus.

  Da barna var små ønsket han seg en jobb uten vakter. Hans interesse for helse, miljø og sikkerhet førte ham over til arbeidsmedisinen. Han mangler litt på fullført spesialitet i arbeidsmedisin, men har jobbet som mangeårig bedriftslege i Siemens, som bedriftsoverlege i Politiet og som spesiallege i Arbeidstilsynet.

  For å beholde pasientkontakten har han siden 1988 også hatt 20 prosent fastlegestilling og jobbet en dag i uken i allmennpraksis i Oslo.

  – Jeg har aldri følt meg diskriminert på arbeidsstedet eller i forbindelse med jobbsøknader, og jeg er utrolig takknemlig for de mulighetene jeg har fått i Norge og som jeg aldri ville fått i India, sier han.

  Midha har fått høre at han er overintegrert, men er ikke selv enig i det. Han understreker at han fra første stund i Norge har vært bevisst på å lære seg språket og har gått inn for å forstå den norske kulturen.

  Grip mulighetene!

  Grip mulighetene!

  Da han fylte 60 år ville han igjen prøve seg på noe nytt. Hans brede fagbakgrunn innen forskjellige grener i norsk medisin førte ham i 2013 til jobben som trygderettsdommer. Trygderetten er en spesialdomstol hvis oppgave er å vurdere den juridiske, medisinske og attføringsmessige side av trygdesaker knyttet til Folketrygdloven. Midha er medisinskkyndig rettsmedlem med tittel trygderettsdommer på lik linje og med samme stemmerett som en juridisk dommer.

  – Da jeg, som kommer fra en liten bydel i New Dehli, ble utnevnt til embetsmann av Kongen i Statsråd, rant tårene. Det var stort. Jeg følte at jeg hadde fått igjen for alt arbeidet og strevet jeg har hatt. Jeg har fått oppfylt alle mine drømmer og mål, sier han rørt.

  – Til generasjonen etter meg, mine barn, og til leger i spesialisering vil jeg si; stå på, så blir du belønnet. Det kan ta tid, men er man ærlig og målbevisst så oppnår man det man ønsker.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media