Et begivenhetsrikt og viktig år!

Marit Hermansen Om forfatteren
Artikkel

En samlet forening er en sterk forening. 2018 har vist at mål nås gjennom felles innsats. Jeg vil kjempe for at 2019 også blir et år for sterkt samhold og aktivt foreningsarbeid!

Alle har vi kikket skrått bort på juletreet hvor pakkene lyser og skinner. Er den store til meg? Julemåltidet varte en evighet. Men endelig var stunden der. Sakte, men sikkert ble alle gavene delt ut. Med rikelig doser spenning, høflighet og glede – ekte eller påtatt. Dagen derpå spilte vi ukjente spill og løp ut i snøen med nye vintersko. Men vemodet lå likevel over det hele – ett helt år til neste gang!

Jeg gleder meg fortsatt til jul – og til et nytt år. Men julen gir også rom til ettertanke. 2018 har vært begivenhetsrikt og viktig. Året startet med avslutningen av Spekterkonflikten. Vi underskrev en avtale som befestet det kollektive vernet for leger i sykehus – et resultat av langvarig felles innsats fra hele foreningen. Dette er en plattform som tar oss et godt skritt videre i arbeidet med å skape en sykehushverdag preget av tillit, åpenhet og arbeidsglede. Det er dit vi må!

2018 var også året da fastlegekrisen klatret til topps på den helsepolitiske agendaen. På tampen av året kan vi se tilbake på viktige gjennomslag. Vi har fått politikerne og kommunene til å erkjenne krisen. Regjeringen har forpliktet seg til å kompensere for økte oppgaver. Det er en betydelig pott i statsbudsjettet til rekrutteringstiltak og kommunene tar grep lokalt. Men utålmodigheten er fortsatt stor. Mitt mål er at nye leger ser en fremtid i fastlegeordningen og at stabiliseringen for alvor kan begynne.

I helsetjenesten bruker vi fortsatt fax og gule lapper. Derfor er det et viktig gjennomslag at vi i høst tok plass ved bordet som medlem av e-helsestyret; der hvor de strategiske IT-avgjørelsene tas. Legeforeningen har også styrket IT-utvalget. Jeg mener våre fagmiljøer må være pådrivere i den digitale utviklingen for å sikre god arbeidsflyt og ivareta pasientsikkerheten. Da må vi legge godt til rette for dette internt i egen forening.

Kloke valg-kampanjen rulles ut over hele landet. Dette er det ypperste bevis på at Legeforeningen er en faglig forening som tar faget sitt på alvor. Legeforeningen har også styrket den fagmedisinske aksen, og fagstyret er en realitet. Jeg vil fortsette å jobbe for at de fagmedisinske foreningene skal være den foretrukne fagstemmen når myndighetene trenger råd.

Helselederskolen for unge leger har fått en god start, og i oktober så LIS-portalen dagens lys. Det kommende året er kravet om 200 nye LIS1-stillinger ett av våre viktigste. En fagforening må være relevante for alle sine medlemmer.

En samlet forening er en sterk forening. 2018 har vist at mål nås gjennom felles innsats. Jeg vil kjempe for at 2019 også blir et år for sterkt samhold og aktivt foreningsarbeid!

La oss sende hverandre gode tanker i jula, og bli inspirert til fornyet innsats. Jeg ønsker dere alle riktig god jul – og sender en spesiell hilsen til dere som sikrer beredskapen i jula!

Anbefalte artikler