Skal styrke den faglige stemmen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Det ble skrevet historie da Legeforeningens faglandsråd samlet seg for første gang.

  PRESIDENTEN GRATULERER NYTT STYRE: Fra v.: President Marit Hermansen, nestleder Petter Brelin, leder Cecilie Risøe, Thea…
  PRESIDENTEN GRATULERER NYTT STYRE: Fra v.: President Marit Hermansen, nestleder Petter Brelin, leder Cecilie Risøe, Thea Falkenberg Mikkelsen, Gry Dahle, Siri Tau Ursin og Asbjørg Stray Pedersen. Ståle Onsgård Sagabråten, Ingvild Bauge og Ishita Barua var ikke til stede. Foto: Vilde Baugstø

  – Faget er grunnen til at Legeforeningen ble dannet i 1886. Målet i dag er å berede grunnen for en fornyet og styrket fagakse, sa Legeforeningens president Marit Hermansen fra talerstolen da hun åpnet faglandsrådmøtet 26. september.

  Under møtet ble det aller første fagstyret valgt. Cecilie Risøe fra Norsk Cardiologisk Selskap ble enstemmig valgt til leder, mens Petter Brelin, leder for Norsk forening for allmennmedisin, enstemmig ble valgt til nestleder.

  – Må komme godt ut

  – Må komme godt ut

  Cecilie Risøe har selv erfaring som leder fra Norsk Cardiologisk Selskap, samt sentralstyret i Legeforeningen. Hun påpeker at det i starten er viktig med et sterkt styre med erfaring.

  – Fagaksen må komme godt ut. Det er hardt arbeid å bygge opp noe nytt. Vi skal bygge en ny struktur, samtidig som vi skal ivareta det faglige. Det er masse arbeid som gjenstår, og de to første årene blir den hardeste perioden. Samtidig gir det store muligheter når man er med fra starten, sier hun.

  Risøe syns også det er hyggelig at Petter Brelin ble valgt til nestleder.

  – Vi har samarbeidet godt før, og jeg ser frem til å jobbe med ham igjen, sier hun.

  Skille fag og politikk

  Skille fag og politikk

  Det var under landsstyremøtet i mai beslutningen om å opprette et faglandsråd ble vedtatt. Ved å danne et fagstyre skal Legeforeningen få et tydeligere skille mellom fag og politikk. Under faglandsrådmøtet tydeliggjorde Marit Hermansen behovet for en styrket fagakse.

  – Hvis vi klarer å tydeliggjøre skillet mellom fag og politikk, får vi en klarere stemme. Det er også viktig for den eksterne kontakten. Vi ønsker at myndighetene skal se til de fagmedisinske aksene når de trenger faglige råd. Vi skal være synlige, og det skal være lett å henvende seg til oss i faglige spørsmål, som for eksempel i omorganiseringsprosesser eller i debatt om nye metoder, poengterte Hermansen.

  Styrke samarbeidet

  Styrke samarbeidet

  Hun trakk også frem at å styrke den fagmedisinske aksen gir Legeforeningen styrket legitimitet.

  – I tillegg håper vi at ved å etablere faglandsrådet, så vil vi styrke samarbeidet internt. Med faglandsrådet får vi koordinert samarbeidet mellom de fagmedisinske foreningene enda bedre. Vi får også større fleksibilitet til å reagere raskt, for eksempel på høringer med kort frist eller ved endringer i det politiske eller medisinske landskapet, sa Hermansen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media