Positivt om svangerskapets gleder og utfordringer

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Thorbjørn Brook Steen

  Nytt liv

  Alt om graviditet, fødsel og barseltid. 232 s, ill. Oslo: Kagge Forlag, 2018. Pris NOK 399

  ISBN 978-82-489-2137-0

  Denne boken om graviditet, fødsel og barseltid er preget av forfatterens erfaring med gravide kvinner ved Oslo universitetssykehus, og av hans glede over svangerskapets muligheter. Nytt liv har en grunnleggende optimistisk tone og fokuserer på kvinnens ressurser og krefter. Thorbjørn Brook Steen har mange blogginnlegg og medieoppslag innen fagområdet, og hans pedagogiske kommunikasjonsform videreføres her på en forbilledlig måte.

  Steen imøtegår den forvirringen mange nettsider kan utløse, spesielt hos førstegangsgravide, og gir råd om kvalitetssikrede kilder på nett. Nettopp der boken tar vanlige bekymringer hos gravide på alvor, er den på sitt beste. Fokuset er ikke patologi, selv om svangerskapskomplikasjoner omtales på en beroligende måte. Avsnittene om fødselsangst og «selvbestemt» keisersnitt gir balansert og støttende informasjon. Et godt pedagogisk poeng er gjennomgangen av Helsekort for gravide. Leseren får svar på vanlige spørsmål: hva betyr de forskjellige termindatoene, eventuelt at symfyse-fundus-målet ikke ligger på gjennomsnittet etc.

  Bokens utforming er tiltalende, inkludert faktarubrikker og «visste du at»-kuriosa. Men det er noen få skrive- og faktafeil. For eksempel står det at FN anbefaler 15 % keisersnittsrate. WHO presiserer i dag at det ikke er noen åpenbar helsefordel med rater over 10 %, og at tallverdien er ikke viktig, men at indikasjonen for keisersnitt er god (1).

  Nytt liv er ikke den eneste norskspråklige boken på markedet. Bloggere anbefaler ofte den klassiske boken av Gro Nylander (På vei, 2017) og Verdens beste pappa – Hakkespettbok for småbarnsforeldre av Per Asbjørn Risnes (2007). Ellers finnes Barn i magen fra A til Å (Siri von Krogh, 2011). Uten å ha studert disse i detalj, mener jeg at Nytt liv tilbyr et lettlest og oppdatert supplement til den eksisterende litteraturen.

  Nytt liv er skrevet for alle som er eller ønsker å bli gravide i Norge i dag. I tråd med dette benyttes ordet «partner» fremfor tradisjonelle ord som «barnefar». Alle som jobber med gravide og fødsler vil også kunne dra nytte av bokens støttende kommunikasjonsform. Dette en bok til å bli inspirert av, og jeg regner med at den blir en publikumsfavoritt.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media