()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Karl Wilhelm Wefring gikk bort 23. mai 2018, 92 år gammel. Med ham har norsk barnemedisin mistet en av sine store profiler, og vi som i en årrekke hadde gleden av å arbeide sammen med ham har mistet en læremester og venn.

  Karl Wilhelm ble godkjent spesialist i barnesykdommer i 1962 og fast ansatt ved barneavdelingen i Tønsberg i 1967. Han ledet avdelingen i årene 1979–1991, deretter avdelingens polikliniske seksjon frem til pensjonsalder. Han var dessuten primus motor for sykehusets historielag. Han ledet Norsk barnelegeforening i 1988–89, og ble senere utnevnt som æresmedlem for sitt arbeid for norsk pediatri. Han er også tildelt Kongens fortjenestemedalje.

  Som barnelege var han først og fremst helhetstenkende. Han så barnet i konteksten av familie, nærmiljø og samfunn. Han var en kliniker av «den gamle skolen», der grunnlaget for å stille riktig diagnose var det man så med øynene, hørte med stetoskopet og følte med hendene under undersøkelsen. Og ikke minst var det viktig å lytte til foreldrene.

  Han var også en pioner på andre felter: sammen med overlege Harald Hansen utviklet han et viktig prinsipp (infusjon med kryopresipitat) for å behandle blødersykdom. Han var tidlig ute med blodutskiftning hos nyfødte med alvorlig hyperbilirubinemi, og publiserte viktige forskningsarbeider om K-vitaminbehandling av nyfødte mot alvorlige blødninger.

  Som leder av barneavdelingen utviklet Karl Wilhelm, i samarbeid med Fylkeslegen, områdepediatrien i Vestfold. Han var sentral i etablering av habiliteringstjenesten for barn, og sosialpediatri ble et viktig satsingsområde. Allerede i 1972 fikk han opprettet en egen nyfødtmedisinsk enhet lokalisert i sykehuset barselavdeling. På mange måter var dette en forløper for dagens familieorienterte nyfødtmedisin.

  Pediatrien er en livsstil, sa han. Denne tilnærmingen bruker vi til å videreutvikle faget og yrkeslivene våre. Vi er stolte over å ha fått føre hans arbeid ved barnesenteret i Tønsberg videre – men det har vært store sko å fylle!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media