Deilig dansk prosedyrebok

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Jacob Rosenberg, Kristoffer Andresen

  Klinske procedurer

  207 s, ill. København: FADL's forlag, 2017. Pris DKK 450

  ISBN 978-87-7749-975-3

  Denne boken på dansk, som passer i en frakkelomme, inneholder beskrivelse av 92 prosedyrer ansett som nyttige for medisinstudenter eller nyutdannede leger. Det lille formatet gjør den til et reelt alternativ til mobilapplikasjoner. Den består av 15 avsnitt, som anestesi, ortopedi osv. Oppsettet er veldig ryddig, og det er lett å finne frem. Den er utmerket illustrert med originaltegninger, hvilket gir et godt inntrykk av kvalitet. Brett på fremre og bakre del av omslaget kan fungere som bokmerke.

  Førsteinntrykket er veldig bra. Etter noen dagers bruk konkluderer jeg med at boken kan være nyttig for målgruppen. Utvalget av prosedyrer er stort sett relevant, selv om det finnes visse unntak og enkelte mangler. Hvor mange medisinstudenter som tar leverbiopsi og gjør sigmoidoskopi, vet jeg ikke. Sannsynligvis ikke mange turnusleger heller. Det mangler beskrivelse av nesetamponade, abscessdrenasje, intraossøs tilgang og enkelte andre prosedyrer, men jeg fant ikke at de hadde glemt de mest vesentlige. Avsnittene om rettsmedisin og tvangsinnleggelse er ikke direkte overførbare til norsk praksis. Selve beskrivelsene er for det meste konsise.

  Avhengig av interessefelt vil man alltid kunne ønske mer detaljer. Nøkkelen er å finne balansen mellom for mye og for lite, og forfatterne treffer relativt bra. Særlig skryt skal forlaget ha for å ha investert i en illustratør for hele boken.

  Det er utfordrende å lage en vidtfavnende prosedyrebok. Jeg har sett få, om noen. Disse danske forfatterne har gjort en god jobb og fortjener honnør. Boken kan anbefales til turnusleger som ikke har noe imot å lese dansk, men vil kanskje ikke være tilstrekkelig til å dekke en natt på skadelegevakten.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media