Medisinske utfordringer
Bekkenes forteller at han har et vidt spekter av pasienter fra ulike kulturer, med ulik alvorlighetsgrad av forbrytelser, med ulik alder og ulik helse.
Mange innsatte sliter med sammensatte og komplekse lidelser. Han må derfor bruke mye tid på å sette seg inn i den enkeltes helsetilstand, funksjonsevne, livssituasjon og kulturelle bakgrunn.
– Mye rus og psykisk sykdom gjør at vi ofte står overfor medikamentelle utfordringer. Soningstiden er for mange innsatte en anledning for utredning av helseproblemer og igangsetting av behandling og rehabilitering. Alt dette gir spesielle medisinske utfordringer sammenliknet med vanlig allmennpraksis, understreker han.
En annen utfordring i arbeidet som lege for innsatte er at man fra tid til annen kan utsettes for press fra ikke-medisinske aktører som har meninger rundt pasientenes helsetilstand sett opp mot soningssituasjon. Vikarierende motiver kan da være en tilleggsfaktor som kompliserer de medisinske vurderingene.
– Da er det viktig å ha rak rygg i situasjonen og forsøke å eliminere disse faktorene, slik at den medisinske behandlingen blir best mulig, sier Bekkenes.
Gjennomsnittlig har han seks pasienter daglig i tillegg til håndtering av øyeblikkelig hjelp situasjoner.
– Det betyr at jeg kan sette av mye bedre tid til hver pasient her, enn jeg kan i fastlegepraksisen min. Jeg får satt meg grundig inn i hver problemstilling, og føler at jeg blir ganske godt kjent med den enkelte. Jeg kommer nær pasienten og legger vekt på å vise verdighet og respekt for hver enkelt til tross for omstendighetene og de alvorlige forbrytelsene de har begått, sier han.
Bekkenes synes det er viktig å ha en bredde i yrkeshverdagen. For ham har det vært verdifullt å ikke være fengselslege på heltid, men å kunne kombinere det med annen legejobb som fastlege.