Påvisning av parasitter i genitalier ved bruk av mobilkamera

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ved å bruke digital bildeanalyse fant vi to måter å diagnostisere tilstanden kvinnelig genital schistosomiasis.

  Foto: Universitetet i Oslo
  Foto: Universitetet i Oslo

  Schistosomiasis er en kjent tropesykdom. At parasitten også legger egg i kvinnelige genitalier, er derimot ukjent for mange. Over 35 millioner kvinner og jentebarn lider av genital schistosomiasis. Områdene i genitaliene hvor parasitten legger egg, blir gule, noen ganger kornete, og med unormale blodkar. De gule områdene er lettblødende, og det er en kraftig immunreaksjon rundt eggene. Disse to fenomenene er antatt å øke kvinnens risiko for å bli smittet av hiv. I tillegg har pasientene, også barn, en rekke genitale symptomer: kløe, svie, illeluktende og misfarget utflod, blødninger og smerter under samleie.

  I mitt doktorgradsarbeid har jeg sammen med mine kolleger prøvd å utvikle et enkelt, objektivt og automatisert diagnoseverktøy for kvinnelig genital schistosomiasis. Vi brukte fargeanalyse av fotografier fra mobilkamera av slimhinneskadene for å identifisere de gule områdene som er karakteristiske for tilstanden. I tillegg brukte vi bildeanalyse for å identifisere og karakterisere de unormale blodkarene som omgir skadene, og vi fant at disse er typiske ved at de har en tendens til å slynge seg i sirkel og at de har en mer kompleks form enn andre uvanlige blodkar.

  Vårt arbeid kan danne grunnlaget for utviklingen av et automatisert verktøy til bruk i områder hvor denne sykdommen er vanlig, men hvor det er mangel på helsepersonell.

  Disputas

  Sigve Holmen disputerte for ph.d.-graden ved Universitetet i Oslo 24. mai 2017. Tittelen på avhandlingen er Computerized image analysis as a diagnostic tool in female genital schistosomiasis.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media