Fryd for øyet gir ro i sjelen

Lisbet T. Kongsvik Om forfatteren
Artikkel

Det friske designet på Eidsvåg legekontor i Bergen får både pasienter og leger til å føle seg bedre.

GOD DESIGN GIR TRIVSEL: Regin Hjertholm gleder seg over at både legekolleger og pasienter trives i nye lokaler. Foto: Tone Solli

Legekontoret fikk en real ansiktsløftning da det for noen år tilbake flyttet inn i nye lokaler. Fra å være som legekontorer flest, litt pregløst og trist, fikk de nye lokalene en frisk og fargerik forvandling.

FRISKE FARGER: Nytt interiør gjør det hyggeligere å vente. Foto: Tone Solli

Trivsel for pasienter og ansatte

Fastlege Regin Hjertholm er en av fem fastleger ved legekontoret. En dag satte han seg ned på venterommet og kikket seg rundt. Da slo det ham; hvordan i all verden er det egentlig vi fremstår for våre pasienter?

– Lokalet var slitt og fullt av andres reklame, sier han.

– Når du er syk så raser ofte verden sammen; alt stopper litt opp. Man mister optimismen og er engstelig for fremtiden. Vi ville vise pasientene at de er verdt noe. Vi ville gjøre noe ekstraordinært for den som kommer inn her som pasient, sier Hjertholm.

Slik startet forvandlingen av Eidsvåg legekontor.

Gir inspirasjon og håp

Nå er behovene skreddersydd både for pasientene og de ansatte. Alle farger er samstemte, også når man åpner en dør fra ett rom til et annet. Hvert behandlingsrom har sin farge. Det er to venterom. På det ytterste er taket hevet for å få mer luft. Dette venterommet har svak bakgrunnsmusikk. Rommet har lysekroner i taket som man ikke kunne drømme om å se på et legekontor. Rommet har elementer med en frisk grønnfarge og stoler som er gode å sitte på for ventende pasienter. Det innerste venterommet er uten musikk og for de pasientene som ønsker ro og stillhet rundt seg. Dette rommet har et takvindu hvor lyset går gjennom et stort fotografi på over to meter. Det skaper et eget lys og stemning.

Hjertholm tror det uventede interiøret setter i gang prosesser.

– Når du kommer inn på legekontoret og møter noe vakkert og overraskende så har jeg tro på at det kan inspirere pasienten og gi håp om at noe de ikke hadde forventet kan skje, sier han.

Både pasientene og de ansatte gir tilbakemelding om at de trives i de friske omgivelsene.

– Hjemme lager folk det hyggelig rundt seg og bruker masse penger på innredning, koselige uteplasser og blomster. Hvorfor unner vi ikke oss selv å ha det like bra med omgivelsene på jobb? Trivsel på jobb er viktig, vi tilbringer jo halvparten av livet vårt på jobben, understreker fastlegen.

God arealutnyttelse

Legekontoret på Eidsvåg har tidligere blitt omtalt både i Utposten og i Bergens Tidende. Det har ført til noen e-poster og telefoner fra fastleger som er nysgjerrige og sysler med tanken på å fornye sitt eget legekontor.

En oppussing og innredning som den Eidsvåg legekontor har gjennomført er ikke gratis, men Hjertholm forteller at ombyggingen har gitt en mye bedre arealutnyttelse. De sparte inn så mye plass at de fikk et ekstra legekontor. De kunne ansette en fastlege til og fikk en ekstra å dele utgiftene med. Slik sparte de penger og fikk mer å rutte med under oppussingen.

– Dessverre er det få som prioriterer å bruke penger på en helhetlig design både estetisk og funksjonelt. Vi fastleger drukner i arbeid og har ikke tid til å gjøre dette skikkelig alene, understreker Hjertholm.

Fikk hjelp av interiørpsykologen

Det er kona til Regin Hjertholm, interiørpsykolog Tone Solli som har hjulpet med romløsningene og designet. Hun er psykologen som alltid har hatt interesse for farger og interiør og som for ti år siden la den kliniske praksisen sin på hylla og ble interiørpsykolog. Nå kombinerer hun sitt faglige engasjement med sin lidenskap for gode rom. Hun er den eneste i Norge som har yrkestittelen interiørpsykolog.

Solli er opptatt av hvordan helsebygg kan være funksjonelle med god arealutnyttelse samtidig som det er flott design som gir en god opplevelse

– Det er hyggelig at vi får tilbakemeldinger fra både pasienter og ansatte om at de liker omgivelsene og at de finner ro og trivsel her. Selv blir jeg glad hver eneste dag jeg kommer på jobb sier Regin Hjertholm.

Anbefalte artikler