Vil hjelpe syriske barn og unge på flukt

Daniel Wærnes Om forfatteren
Artikkel

Medisinstudentenes humanitæraksjon (MedHum-aksjonen 2018) går denne gangen til å støtte UNICEF-prosjektet «Makani – My Space».

HUMANITÆRAKSJON: Syriske barn og unge fortjener en fremtid, sier Emma Lengle i MedHum. Foto: Privat

Makani-sentrene i Jordan er egne helse- og læringssentre som har som mål å gi barn og unge på flukt fra Syria psykososial støtte og grunnleggende helsetilbud. Situasjonen i Syria er av FNs høykommissær for flyktninger beskrevet som den største humanitære utfordringen og den største flyktningkrisen i vår tid.

– Vi tror arbeidet med Makani-sentrene er helt avgjørende for psykisk utvikling og god, varig helse for den unge generasjonen syriske flyktninger i Jordan, sier Emma Lengle, styreleder i MedHum.

Den neste MedHum-aksjonen finner sted i september 2018, men allerede nå er det klart at innsamlingen vil gå til barn på flukt fra Syria.

Mangler rettigheter

Syriske flyktninger som kommer til Jordan har ikke de samme rettighetene som jordanske statsborgere. Dermed havner de i en situasjon der de verken har et fungerende helsetilbud i Syria, eller offentlige rettigheter i Jordan når det kommer til helse og sikkerhet. I august drar MedHums sentralstyre på felttur for å besøke Makani-sentre i Zaatari, en flyktningleir som i dag er Jordans fjerde største by.

– Sammen med UNICEF Jordan skal vi også besøke Baqa’a, Jordans største nødleir. Målet er at vi skal hente tanker, ideer og kunnskap, så vi kan gjennomføre vår aksjon på best mulig måte. Vi skal bruke vårt engasjement til å spre et viktig budskap om prosjektet her hjemme i Norge, forteller Lengle.

Tiden frem til selve aksjonsuken skal brukes til å trekke oppmerksomhet til temaet. MedHums grunnleggende visjon er en verden der alle får tilstrekkelig helsehjelp og at alle i fellesskap trår til for å hjelpe de svakeste i samfunnet.

– Vi vil skape debatt rundt viktige spørsmål om humanitært arbeid og global helse. Diskusjon er nøkkelen til et fremtidig, bærekraftig engasjement.

Aksjonsuken fylles med arrangementer

Ifølge Lengle er det nå opprettet 261 Makani-sentre, fordelt på over 35 leirer og midlertidige bosettinger. Målet for aksjonsuken er at denne uken skal fylles med arrangementer som tiltrekker og inspirerer studenter til å bli med å bidra i aksjonen.

– Vi vil løfte frem viktigheten av mental helse hos barn og unge, både i Jordan og i Norge. Og selvfølgelig samle inn så mye som mulig til UNICEFs prosjekt. I år har vi i tillegg fått Sigrid Bonde Tusvik som aksjonens høyeste beskytter, og det er vi utrolig glade for.

Anbefalte artikler