Doktorskole eller medisinstudium?

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En del av mine kolleger omtaler Det medisinske fakultet ved universitetene våre som «doktorskolen». Det synes jeg at vi bør slutte med.

  Kirurgisk undervisning ved professor Boris Petrovskij (1908-2004) i Moskva i 1961. Foto: Science Photo Library
  Kirurgisk undervisning ved professor Boris Petrovskij (1908-2004) i Moskva i 1961. Foto: Science Photo Library

  Opprinnelig var nok dette en spøkefull nedvurdering, et understatement, av det langvarige, krevende universitetsstudium en legeutdanning er. Men så går det over til å bli et munnhell og jeg føler det blir brukt på en noe kjekkaspreget måte som virker en smule usmakelig: «Hva slags utdanning har du? Jeg har gått på doktorskolen».

  Uttrykket «doktorskolen» får meg til å spekulere på hvilke årganger som begynte å bruke det. Kanskje var det en vits som oppsto i 1950- og 60-årene, et slanguttrykk à la «barsk», som vel nå er gått mye ut av bruk igjen? "Doktor" i stedet for "lege" var fortsatt mye brukt før i tiden. Kanskje var det gøy å sette den respekterte tittelen doktor opp imot en skoleutdanning? Jeg håper vi leger vil fortsette å ha respekt for den universitetsutdanningen vi har gjennomført og slutte å bruke begrepet «doktorskolen». Det er ikke lenger «kult», synes jeg.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media