Med musikk på hjernen

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Hjernen er svært aktiv når du lytter til musikk. Bruk av sang og rytme kan gi bedre motorikk og taleevne hos nevrologiske pasienter.

  MUSIKK I HJERNEN: Nevrolog Geir Olve Sandnes krydrer sitt foredrag med musikalske perler. Foto: Magne Sandnes
  MUSIKK I HJERNEN: Nevrolog Geir Olve Sandnes krydrer sitt foredrag med musikalske perler. Foto: Magne Sandnes

  Det sier nevrolog og professor i musikk Geir Olve Skeie.

  Skeie har helt fra barneårene vært opptatt av musikk og spiller selv piano. Da han kom inn på medisinstudiet klarte han ikke å legge musikken fra seg. Slik ble han musikkstudent som privatist ved siden av medisinstudiene.

  Det var ikke tilfeldig at Skeie valgte å spesialisere seg i nevrologi.

  – Kombinasjonen musikk og hjerne er spennende og mangfoldig. Hjernen er aktiv når du lytter til musikk, og det gir målbare effekter, sier Skeie.

  Han forklarer at musikken påvirker belønningssystemet i hjernen.

  – Stoffet dopamin blir naturlig skilt ut og gjør at musikken virker positivt på kroppen. Man føler seg avslappet og mindre stresset samtidig som blodtrykk og puls senkes, forklarer han.

  Husker musikken

  Husker musikken

  Skeie kombinerer stillingen som overlege ved Nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus med en tjueprosent-stilling som Professor II ved Griegakademiet i Bergen. De to institusjonene samarbeider om musikkterapi til ulike nevrologiske pasienter, både pasienter med Parkinsons sykdom, hjerneslag og demens.

  Rytme brukes til å trene opp motoriske funksjoner etter slag eller for pasienter med parkinsonisme. Sykehuset har gjort en studie som viser at 70 prosent av slagpasientene får bedre ordproduksjon når de synger enn når de bare skal si ordene.

  – Demenspasienter kan huske alle versene på melodier når den gode, gamle skolesangboken tas frem. Det er heller ikke sjelden at afasipasienter kan synge en tekst, selv om de ikke kan snakke, forklarer Skeie.

  Vandrer med freidig mot

  Vandrer med freidig mot

  Musikk kan også øke bevegeligheten.

  – Pasienter som har problemer med å gå, får betydelig bedre bevegelse og gangfunksjon ved hjelp av musikk og rytme. En av mine Parkinson-pasienter har på egenhånd funnet ut at han beveger seg mye enklere ved å nynne på melodien Vi vandrer med freidig mot, sier Skeie.

  Et populært tema

  Et populært tema

  Gjennom kombinasjonen medisin og musikk har Geir Skeie utviklet et populærvitenskapelig foredrag han kaller «Musikk i hjernen». Da sitter han ved klaveret og krydrer foredraget med musikalske perler, gjerne fra Geirr Tveitt, Chopin eller Rakhmaninov. Foredragene hans er populære blant publikum. Nylig sørget han for fullstappet sal på Litteraturhuset i Oslo.

  Selv nyter nevrologen og professoren ofte musikk på sin fritid. Han liker de fleste sjangre innen musikken, men fremhever klassisk og jazz som favorittene.

  Av klassiske pianistfavoritter nevner han de gamle mesterne Emil Gilels, Svjatoslav Richetera for de store romantikerne og Glenn Gould sin Bach, av den yngre garde Krystian Zimmermans Chopin og Ivo Pogorelic’ for Bach og Scarlatti. Jazzmusikeren Keith Jarrett blir spesielt nevnt som en stor favoritt.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media