Terningkast «sex»

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Brochmann, Nina

  Dahl, Ellen Støkken

  Gleden med skjeden

  Alt du trenger å vite om underlivet. 309 s, ill. Oslo: Aschehoug, 2017. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-03-29579-9

  Denne boken om kvinners underliv er intet mindre enn herlig å anmelde! I motsetning til Aftenpostens litteraturanmelder, tror jeg de færreste mister sexlyst eller underlivsglede av å lese denne.

  Omslaget opplyser at den passer «for alle som er født med en vulva» og målgruppen er yngre kvinner. Jeg vil påstå at målgruppen inkluderer alle som ønsker å lære mer om kvinners underliv, uavhengig av alder eller kjønn. Jeg er ikke i tvil om at Gleden med skjeden har et stort internasjonalt potensial, og kjenner ikke til tilsvarende god og popularisert helseformidling om kvinners underliv. Jeg nøler ikke med å anbefale den som en nyttig bok også for medisinstudenter og helsepersonell generelt.

  Forfatterne er medisinstudenter med erfaring fra Medisinerstudentenes seksualopplysning og som skribenter på bloggen Underlivet. Språket i Gleden med skjeden bærer preg av dette. Forfatterne viser stor evne til å kommunisere enkelt om helse, underliv og det eventuelt tabubelagte. De skriver entusiastisk og positivt om underlivets gleder. I tillegg legger de ikke skjul på underlivets mulige plager. Forhåpentligvis kan forfatternes praktiske råd forebygge de mange misforståelsene vi som jobber i fagfeltet opplever at unge kvinner har.

  Boken er inndelt i fem hovedkapitler: Underlivet; Utflod, mensen og annet gørr; Sex; Prevensjon; Trøbbel i underlivet. Det siste kapittelet inkluderer nyttig informasjon om de vanlige underlivsplager unge kvinner kan oppleve. Prevensjonskapittelet er flott forenklet og popularisert, og illustrasjonen over typer midler er forbilledlig fremstilt. De enkle og ofte humoristiske illustrasjonene av Tegne-Hanne støtter godt opp om teksten.

  Jeg har ett enkelt forslag til endring i neste utgave. Jeg synes ordet «digg» er i overkant ofte brukt i enkelte deler av boken, noe som antakeligvis reflekterer bloggspråket. Jeg representerer imidlertid en eldre lesergruppe enn målgruppen, slik at mitt behov for noe mer nyansert ordvalg i beskrivelsen av gleden med sex, kan være av forhistorisk karakter.

  Forfatterne takker blant annet sine lærere på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo. Som en av de mange lærerne de må ha møtt på sin vei, er jeg svært imponert over deres evne til å popularisere omfattende fagkunnskap. Jeg finner ingen viktige faglige misforståelser. Gleden med skjeden er rett og slett en fabelaktig god folkelig undervisningsbok om kvinners underliv og seksualitet. Forfatterne bidrar underveis med mange hverdagslige og sunne betraktninger, som bidrar til å dempe angst og til å øke gleden ved underlivet. Deres kloke råd kan eksemplifiseres med bokens avsluttende setning om at «Når alt kommer til alt, er kroppen bare en kropp, men den er verdifull fordi den er den eneste kroppen du kommer til å få».

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media