MINNEORD

Gitta Turowski Om forfatteren
Artikkel

Det er med stor sorg at vi har mottatt budskapet om at vår kollega og venn professor dr.med. Ivo Leuschner døde plutselig og uventet 29. januar 2017.

Ivo var en fremragende patolog med et sterkt engasjement for barnepatologi, spesielt barnetumorpatologi, og han var involvert i tallrike studier i basal og klinisk forskning.

Siden 2007 ledet han den barnepatologiske seksjonen ved Christian Albrechts universitet, Schleswig Holstein, Campus Kiel. Han publiserte over 100 artikler i internasjonalt anerkjente tidsskrifter og var hovedveileder for mange doktorgradskandidater. Han ledet det internasjonalt anerkjente sentrale barnepatologiske tumorregisteret for Selskap for pediatrisk onkologi og hematologi. Med sin faglige spisskompetanse ble han hyppig brukt til å vurdere konsultasjonsprøver. Han engasjerte seg på internasjonale fagkonferanser og formidlet kunnskap og engasjement til nye generasjoner.

I mange år ledet han på eksemplarisk vis den tyskspråklige barnepatologiforeningen i Tyskland, Sveits og Østerrike, og koordinerte og forhandlet kompetent på energisk og suverent vis med motstandspartnere i en tid der barnepatologiens rolle blir undervurdert og økonomisk strangulert. Han bidro med sin diagnostiske kompetanse på telemedisinske interdisiplinære mikroskopkonferanser for Kinder von Perm.

Barnepatologene i Norge hadde gleden av å utnytte hans enestående erfaring ved mange anledninger. Han var lett å be om en «second opinion» og svarte umiddelbart. Vi samarbeidet regelmessig med ham i risikovurderingen av vanskelige nefroblastomresektater.

Ivo er dypt savnet i det norske barnepatologi- og perinatalpatologimiljøet som en person som forente faglig kompetanse og engasjement på en fin og beskjeden måte – med sans for humor tross tragiske diagnoser.

Våre tanker går til hans familie.

På vegne av Kompetansesenter for barne- og svangerskapsrelatert patologi ved Avdeling for patologi, Oslo universitetssykehus, og Nasjonal kompetansetjeneste for solide svulster hos barn,

Anbefalte artikler