()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Fra redaktøren

  Fra redaktøren

  Forskning på demens får fortjente priser. Men effektiv behandling av tilstanden lar vente på seg.

  Glemsk og glemt

  Bruk av antibiotika ved sykehjem og sykehus

  Bruk av antibiotika ved sykehjem og sykehus

  Førstevalgsantibiotika utgjør rundt 60 % av forskrivningene ved urinveisinfeksjoner hos norske sykehjemspasienter. Bredspektrede antibiotikatyper utgjør rundt en tredel av all antibiotikaforskrivning ved norske sykehus. Dette viser to studier ved henholdsvis 540 sykehjem og 58 sykehus våren 2016. Bruken av antibiotika må ned og bør bli mer i samsvar med nasjonale retningslinjer. Her har alle leger et ansvar.

  Antibiotikabruk i sykehus og sykehjem

  Antibiotikabruk og infeksjoner i sykehjem

  Bredspektrede antibiotika i norske sykehus

  Tromboelastografi

  Tromboelastografi

  Blodprodukter er en begrenset ressurs og må brukes med omhu. Tromboelastografi er en cellebasert koagulasjonsmodell som kan redusere behovet for blodtransfusjoner. Analysen er særlig nyttig i akuttsituasjoner hos pasienter med massive blødninger for å veilede transfusjonsbehandlingen.

  Tromboelastografi – nyttig når det blør?

  Kvinne med kronisk utmattelse og sepsis

  Kvinne med kronisk utmattelse og sepsis

  Kronisk sykdom kan maskere andre sykdommer eller diagnosen kan være feil og må revurderes. Les og lær om en kvinne i 50-årene som etter ti år med diagnosen kronisk utmattelsessyndrom ble innlagt i sykehus med pneumoni og sepsis. Der utviklet hun hyponatremi, noe som førte frem til en annen underliggende diagnose.

  En kvinne i 50-årene med kronisk utmattelsessyndrom, sepsis og hyponatremi

  I forkant

  I forkant

  Tore Midtvedt har forsket på bakterier i over 50 år. Han var en av de første som erkjente tarmfloraens betydning for helse og sykdom. Som selverklært venn med bakteriene har han jobbet i medisinens forkant, ikke i medisinens utkant.

  Bakterienes utrettelige beskytter

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media