()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Influensavaksine under svangerskapet øker ikke risikoen for medfødte misdannelser hos barnet. Dette viser en studie fra Sverige.

  Ferdigfylte sprøyter og hetteglass som inneholder sesonginfluensavaksiner for 2014 – 15. Foto: Science Photo Library
  Ferdigfylte sprøyter og hetteglass som inneholder sesonginfluensavaksiner for 2014 – 15. Foto: Science Photo Library

  Flere studier har vist varierende risiko for medfødte misdannelser hos barn der moren har fått influensavaksinen i første trimester, men familiære forhold kan ha vært en konfunderende faktor som det ikke er tatt høyde for. I en nylig publisert studie fra Sverige har forskere sammenlignet søsken der moren fikk influensavaksine under ett av svangerskapene (1).

  Studien omfattet flere enn 40 000 barn der mor var blitt vaksinert i løpet av svangerskapet. Disse barna ble sammenlignet med rundt 200 000 barn født i samme tidsperiode, der mor ikke var blitt vaksinert i løpet av svangerskapet, og med egne søsken.

  Risikoen for misdannelser hos barn av vaksinerte mødre var omtrent lik i gruppene med og uten vaksinerte mødre. Forskjellen var på kun 0,02 %. Det var heller ingen signifikant økt risiko sammenlignet med søsken.

  – Dette er en grundig studie av risikoen for medfødte misdannelser etter vaksinasjon med influensavaksinen som ble brukt i både Norge og Sverige under svineinfluensapandemien, sier Per Magnus, fagdirektør ved Folkehelseinstituttet.

  – En av studiens styrker er søskendesignen, som innebærer kontroll for egenskaper ved familien. Dermed kan eksponerte barn sammenlignes med ikke-eksponerte søsken, sier Magnus.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media