Fascinerende om genetikkens betydning for de store idrettsprestasjonene

Anja Bye Om forfatteren
Artikkel

Epstein, David

Idrettsgenet

Vitenskapen bak store idrettsprestasjoner. 416 s. Oslo: Flint forlag, 2016. Pris NOK 399

ISBN 978-82-690255-0-7

Idrettsgenet er en populærvitenskapelig utgivelse om genetikkens betydning hos personer som står for de virkelige store idrettsprestasjonene. Forfatteren er en prisbelønt undersøkende journalist innen idrettsvitenskap og medisin. Han har selv bakgrunn fra idrett og har drevet med løping på høyt nivå. Boken har vunnet en rekke internasjonale priser og er inne på New York Times’ bestselgerliste.

Boken er lettfattelig, og man behøver ikke å ha inngående kunnskap om genetikk for å ha glede av den. Lesere med faglig interesse innen nettopp genetikk vil nok lese den med andre øyne, men allikevel bli fascinert av de utallige eksemplene som illustrerer hvordan trening, miljø og arv påvirker idrettsprestasjonene. Forfatterens intensjon er å komme et skritt nærmere sannheten om toppidrettsutøvernes medfødte evner, og i hvor stor grad gener og miljø er avgjørende for å nå toppen.

Boken er basert på hundrevis av intervjuer med blant annet toppidrettsutøvere, deres familier, trenere, forskere og andre fagpersoner. Leseren blir introdusert for kjente genvarianter som ACTN3, som innenfor idretten favoriserer hurtighet fremfor utholdenhet hos bæreren av genet. Forfatteren tar også opp oppsiktsvekkende genvarianter i blant annet myostatin og erytropoetinreseptoren, som kan gi store fordeler innen flere typer idrett.

Jeg anbefaler denne utgivelsen varmt – den skiller seg ut i mengden av tilgjengelig litteratur på feltet, og gir leseren et spennende innblikk i vitenskapen bak de store idrettsprestasjonene. Lesere med interesse for trening, idrett og vitenskap vil ikke bli skuffet.

Anbefalte artikler