Les mer ...

Artikkel

Fra redaktøren

«Post-truth» ble årets ord 2016. Det bør det ikke bli i 2017.

Tallenes tale

Kjønnslepper hos jentebarn

Adhesjon av de små kjønnslepper er ganske vanlig hos prepubertale jenter, men gir sjelden symptomer. Tilstanden kan betraktes som et normalfenomen og går i de fleste tilfeller tilbake av seg selv. Hos noen kan behandling være aktuelt, men resultatene etter lokalbehandling eller kirurgi er dårlige. Dette viser erfaringer fra St. Olavs hospital i Trondheim.

Ikke kluss med naturen

Adhesjon av de små kjønnsleppene – diagnostikk og behandling

Noen pasienter tåler ikke statiner

Muskelplager ved statinbruk er vanligere i klinisk praksis enn hva som er rapportert i kliniske studier. Statinbruk er assosiert med økt risiko for type 2-diabetes, men dette betyr mindre for pasientens prognose enn reduksjonen i risiko for hjerte- og karsykdom. Høyeste statindose som tolereres bør finnes før andre lipidsenkende legemidler vurderes.

Statinintoleranse

Anisokori og ensidig ansiktsrødme

En ellers frisk kvinne i 40-årene ble henvist til nevrologisk vurdering fordi venstre pupill var blitt større enn den høyre. Hun fortalte også at hun i noen år var blitt rød på venstre side av ansiktet ved fysisk anstrengelse, mens hun ved emosjonelt stress ble rød på begge sider. Kjennskap til sympatisk og parasympatisk anatomi var nyttig for å komme frem til diagnosen.

En kvinne i 40-årene med anisokori og ensidig ansiktsrødme

Astma i toppidretten

Hvordan og hvorfor er astmadiagnostikk og astmabehandling i norsk toppidrett blitt et følsomt tema? En pensjonert idrettslege forteller sin historie. Toppidretten har fjernet seg mer og mer fra idealet om at idrett er sunt, skriver han.

Astma i toppidretten – fra 1960-årene til i dag

Anbefalte artikler