Frukt og grønnsaker – for lite og for dyrt

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  I store deler av verden er inntaket av frukt og grønnsaker lavere enn anbefalt. I lavinntektsland utgjør kostnaden for «fem om dagen» over halve inntekten til en husholdning. Det viser en ny studie.

  Tall for tilgang til, kostnad og daglig inntak av frukt og grønnsaker i forhold til inntektsnivå for rundt 140 000 voksne fra 18 land er nylig publisert (1). Utvalget av frukt og grønt var størst i høyinntektsland og minst i lavinntektsland. Og i alle land økte inntaket med inntekten. I høyinntektsland var gjennomsnittlig daglig inntak 5,42 porsjoner (95 % KI 5,13 – 5,71), versus 2,14 porsjoner (95 % KI 1,93 – 2,36) i lavinntektsland.

  Basert på laveste innkjøpspris for disse varene i matbutikk eller på marked innen rimelig avstand fra deltakernes bosted ble kostnaden for fem porsjoner med frukt og grønnsaker per person i husholdninge beregnet i prosent av husholdningens inntekt. I lavinntektslandene tilsvarte dette litt over halvparten av husholdningsinntekten, mens det i høyinntektslandene kun utgjorde 1,85 %. I middelinntektslandene var kostnaden på rundt 17 % av inntekten. I alle områdene sank inntaket av frukt og grønnsaker i takt med at kostnaden i forhold til inntekten økte. Frukt var generelt dyrere enn grønnsaker. Inntaket av frukt og grønnsaker var høyere i urbane enn rurale områder.

  Forskerne bak studien konkluderer med at inntaket er for lavt i store deler av verden, og spesielt i lavinntektsland. De mener lavere priser er nødvendig for å sikre at befolkningen i lavinntektsland kan øke inntaket av frukt og grønnsaker.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media