Utforskende og åpent om kreft for barn

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Herlofsen, Sarah Roxana

  Hva er egentlig kreft?

  34 s, ill. Asker: Herosa, 2016. Pris NOK 269

  ISBN 978-82-690298-0-2

  Med denne boken, gitt ut med støtte av Kreftforeningen, tar forfatteren for seg et utrolig viktig og krevende tema: Å snakke åpent med barn om kreft når et nært familiemedlem eller barnet selv rammes av sykdom.

  Forfatteren har bakgrunn i molekylær biomedisin, noe som preger utgivelsen. I motsetning til lignende litteratur på området er det ikke en personlig historie som blir fortalt – dette er en faktabok med et biologisk og praktisk perspektiv. Denne distansen virker passende for å kunne belyse livets harde realiteter for tøffe små. I en forklarende og utforskende stil formidles innholdet i et lett tilgjengelig språk, understøttet av Nadine Liesses fantasifulle illustrasjoner.

  Oppbygningen er pedagogisk, i kapitler som kortfattet og forenklet gjennomgår normal cellebiologi, hvordan kreft oppstår, hvorfor dette kan resultere i alvorlig sykdom og de ulike behandlingsmulighetene vi har. Selv immunterapi har fått sin egen lille del. Videre er det kapitler om å bli frisk, om når behandlingen ikke virker og om – det aller tyngste – døden og hva som skjer med kroppen når vi dør. Det er konkret, men allikevel åpent.

  En styrke ved utgivelsen er at man tar opp hverdagslige problemstillinger ved å leve med kreft, som «Kan jeg gi bestemor en klem selv om hun er syk?» og «Hvorfor er akkurat jeg blitt syk?» – en motvekt til at vektleggingen til tider kan bli vel biologisk.

  Forfatteren har i høy grad lyktes med sitt mål – å bidra til å spre kunnskap, trøst og håp. Utgivelsen er et fint utgangspunkt for å bringe sykdom på banen i barnefamilien, særlig for litt større barn.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media