Viktig bok om samliv

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Gran, Sissel

  Det er slutt

  Historier om løsrivelse. 236 s. Oslo: Aschehoug, 2016. Pris NOK 329

  ISBN 978-82-03-29542-3

  Samlivsboken til psykolog og parterapeut Sissel Gran, Det er slutt, har nå ligget oppslått rundt omkring i hjemmet vårt de siste ukene – på stuebordet, ved hodeputen, på nattbordet og ved godstolen. Han som har vært min mann i snart 30 år, har sett litt nervøst på meg og lurt på hva den handler om. På den måten har vi to, parallelt med min lesing, hatt noen veldig gode samtaler og refleksjoner omkring vårt eget samliv.

  Gjennom 13 kapitler med forskjellige velvalgte temaer og overskrifter tar forfatteren oss med inn i historiene og samlivsbruddene til «utbryterne» hun har dybdeintervjuet.

  Hun ønsker å formidle historiene til dem som i årevis har slitt med å få et parforhold til å fungere, men som til slutt har gitt opp og dermed påtatt seg det store og tunge ansvaret det er å gå. Hun mener, og det er sannsynligvis helt riktig, at dette er en undervurdert, noe ukjent og svært smertefull prosess som det er viktig å få belyst.

  Hun har ønsket og også lyktes med å komme bakom de ofte ganske overfladiske forklaringene av typen «vi vokste fra hverandre» eller «vi var så forskjellige». Med gode eksempler og henvisninger til skjønnlitteratur og faglitteratur, sitt eget liv, foreldrenes samliv samt film og drama syr hun sammen temaene og kapitlene på en veldig god måte.

  Vi får en fin dose tilknytningsteori som grunnlag for resten av boken allerede i kapitel 2, og dette går som en rød tråd gjennom alle kapitlene.

  For meg som terapeut og psykiater ble Det er slutt en oppvekker når det gjelder å vektlegge og utforske kvaliteten på pasientenes parforhold og samliv i mye større grad i klinisk praksis. Poliklinikkene oversvømmes av pasienter i alle aldre som henvises for «angst og depresjon», og vi terapeuter rapporterer ofte nokså kort i journalen at pasienten er singel, gift, samboer eller skilt, uten alltid å gå i dybden på dette. Jeg tenker at mange kan slite med å være åpne om problemer i parforholdet som bakenforliggende belastning dersom temaet samliv ikke eksplisitt bringes på bane.

  Jeg har anbefalt boken til venner, mine egne voksne barn, kolleger og min egen partner.

  Jeg har bare én liten bekymring når det gjelder lesere uten spesiell teoretisk psykologisk ballast, og det er den «psykologiserte» språkdrakten. Den kan virke fremmed, og jeg frykter at en del lesere som virkelig kunne hatt nytte av boken vil dette av lasset.

  Sissel Gran er allerede meldt inn til min ledelse som en ønsket foredragsholder på et dagsseminar i løpet av neste år, og jeg håper det lar seg realisere.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media