Forståelsen for andre kulturer er gull verdt

Daniel Wærnes Om forfatteren
Artikkel

– Sett deg godt inn i studieprogrammet og begynn å lære språket fra dag én. Ingrid Dyvik har rådene klare for de som ønsker å studere medisin i utlandet.

Nanna Roes Johansen (t.v.), Ingrid Dyvik, Oda Sjøvaag og Julie Wang Skøtt trives som medisinstudenter i København. Foto: Privat

– Det aller viktigste for å komme gjennom et medisinstudium er motivasjon og viljestyrke, sier Dyvik. Hun studerer medisin i København og er i tillegg Nmf Utlands representant i styret til Norsk medisinstudentforening (Nmf). Etter fire studieår kan hun slå fast at København er en fantastisk studieby, og det e ikke umulig at hun ender opp i byen etter fullførte studier.

Samarbeid om situasjonen i Polen

Nmf Utland har medlemmer på mer enn 100 studiesteder i 35 land. De jobber konstant med saker som berører medisinstudentene i utlandet, som turnus, autorisasjon og andre arbeidsforhold. En av de viktigste sakene de er engasjert i for øyeblikket er endringene i den polske medisinutdanningen. De kan føre til at norske medisinstudenter i Polen ikke får direkte autorisasjon når de kommer tilbake til Norge.

– Vi samarbeider tett med ANSA og helsemyndighetene for å finne en løsning som gjør at studentene kan jobbe i Norge etter at de er ferdig med studiene, forklarer Dyvik. Hun forteller også at Nmf Utland gjør en innsats for å tilby medlemmene kurs og seminarer som kommer dem til nytte i både jobb og studier.

– Vi arrangerer årlig akuttmedisinsk seminar og fagdager i Norge, i tillegg har vi lokale kurs i de forskjellige studiebyene. Vi bruker sosiale medier flittig for å synliggjøre våre tilbud lokalt.

Viktig at man trives

Som garvet medisinstudent har Dyvik gode råd til de som snart starter på medisinstudier i utlandet. Hun mener man burde begynne å lære språket fra dag én, dette for å få mest mulig ut av praksisoppholdene på sykehusene.

– Jeg tror de beste legene er de som mestrer god pasientkommunikasjon med tverrfaglig arbeid. Dette lærer man best ved at man selv kan delta aktivt i samtalene. Hun oppfordrer nye studenter til å tenke godt gjennom hvor man ønsker å studere, og sette seg inn i både studiemodeller og programmer.

– Seks år er lang tid. Derfor er det viktig at man trives! Pass også på å sjekke om medisinstudiet gir direkte autorisasjon, eller om du må ta turnus i studielandet før du kan jobbe som lege i Norge. Nmf Utland har kontaktpersoner i de fleste studiebyer med norske medisinstudenter, som gjerne stiller med informasjon og erfaringer fra sin respektive studieby, sier Dyvik.

De første årene av medisinstudiet ofte er de hardeste, og at det er normalt med både opp- og nedturer i løpet av denne første perioden, men Dyvik garanterer at det blir morsommere og enklere etter hvert.

– Utnytt at du bor i et annet land, bli kjent med lokalbefolkningen og høst kunnskap og erfaringer du ikke kunne tilegnet deg hjemme i Norge. Denne forståelsen er gull verdt i det videre arbeidet som lege, sier Dyvik.

Anbefalte artikler