Sykdom som dannelsesreise
– Du er annerledes enn andre ungdommer og medisinstudenter jeg har møtt, Eivind. Du virker helt utrettelig i din vilje til å bruke krefter på å gjøre din del av verden til et bedre sted. Jeg har aldri møtt en studenttillitsvalgt som setter seg så godt inn i ting, som leser fagbøker om pedagogikk, skriver referater fra internasjonale konferanser, knytter kontakter med fagfolk ved andre universiteter og serverer alt på et sølvfat til oss som driver planlegging ved fakultetet. Er det sykdomsårene som har smidd deg til et superengasjert arbeidsjern?
– Jeg tror selv at de årene har formet meg mye. Jeg hadde slike uendelige flater av stillestående tid og sorg over at jeg gikk glipp av alt det som var gøy i livet. En eller annen gang i sykdomsårene fikk jeg en pussig tvangstanke om at 32 år er det meste jeg kan håpe på å bli. Blir jeg eldre, får det komme som en bonus. Fra jeg begynte å få kreftene tilbake som 18-åring, har jeg levd så intenst jeg kan. Over alle støvleskaft, særlig i starten. Måtte prøve alt, være med på alle festene, prøve alle fornøyelsene. Ikke alt var særlig klokt, den første tiden drakk jeg meg full hver helg – det skulle ikke så mye til for en kropp som strever med å holde seg over 50 kilo. Det har jeg sluttet med, men jeg er stadig fylt av en sterk lyst til å oppleve mennesker og steder, være aktiv, skape, lære, sette spor i verden, forteller Eivind.
– Det er blitt en livsstil som jeg ikke har godt av. De siste 4 – 5 årene har jeg sittet og jobbet fra jeg står opp til jeg legger meg, inklusive helgene. Jeg har alltid 10 – 20 bøker jeg holder på med, om kveldene prøver jeg å se serier mens jeg leser, det er nokså tullete egentlig, jeg får det jo ikke med meg. Jeg er et veldig ja-menneske, blir med på alt, og det har nok ikke alltid vært lurt. Mange har sagt at jeg må roe ned, at jeg kommer til å gå på en smell. Det henger nok sammen med at jeg var syk. Troen på at jeg måtte gjøre alt før jeg ble 32, fortsetter han.
– I mange år kunne jeg ikke gjøre noe for andre, foreldrene og broren min. Derfor liker jeg å kunne gjøre mye nå. Å stå på hardt og ofre noe av mitt eget kan kjennes godt. Jeg ser at jeg kan være overdrevent selvutslettende, iblant selvdestruktiv. I sykdomstiden ville jeg jo kjenne minst mulig på følelsene mine, hva jeg egentlig hadde lyst til og behov for. Jeg skjøv alt slikt bort. Og nå i ettertid er jeg fortsatt altfor tilbøyelig til ikke å kjenne etter.
– Kroppen min har ikke evne til å føle sult, jeg må bevisst tenke på å spise. Når jeg er for konsentrert om andre ting, blir det lite mat. Jeg har rast ned til 46 kilo nå, er bare skinn og bein, må spise næringsdrikker. Jeg er blitt nødt til å tenke gjennom hva som egentlig er viktig for meg. Og da kommer kjæresten øverst på listen, deretter mat, trening, en hverdag hvor jeg steller pent med meg selv og kroppen min. Langt nede på listen kommer karriere, forskning, verv. Slik skal det være.