Vil bruke mer penger på helse

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Norge bruker minst andel av BNP på helse sammenliknet med våre nordiske naboland. To av tre nordmenn mener andelen må økes.

  OPPTATT AV HELSE: Nordmenn ønsker et sterkt offentlig helsevesen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
  OPPTATT AV HELSE: Nordmenn ønsker et sterkt offentlig helsevesen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

  Dette kommer frem i TNS-Gallup årlige helsepolitiske barometer. De har for første gang gjennomført en landsdekkende undersøkelse med spørsmål om ulike helsepolitiske saker.

  – Dette er et tydelig signal på at nordmenn ønsker seg et sterkt offentlig helsevesen, og at det må investeres i helsetjenesten dersom vi skal fortsette å levere høy kvalitet, mener president Marit Hermansen.

  To av tre velgere mener altså at regjeringen bør bruke en større andel av BNP på helse enn det som gjøres i dag. Kun 27 prosent mener at nivået bør være som i dag. Legeforeningen har lenge ment at Norge kan bruke mer penger på helse.

  – Norge ligger bare midt på treet blant OECD-landene når vi ser på andel av BNP som brukes på helse. Legeforeningen har over tid uttrykt bekymring for at kostnadskutt og effektivisering går utover kvalitet og pasientsikkerhet, sier Hermansen.

  Helse er viktig

  Helse er viktig

  Nordmenn er svært opptatt av helse. For åttende året på rad rangeres helse som de topp tre viktigste sakene for nordmenn. Undersøkelsen viser også at de aller fleste har stor tiltro til helsevesenet. Kommunene scorer derimot lavt: Under halvparten av befolkningen mener kommunen de bor i er opptatt av innbyggernes helse og livskvalitet. Kun 13 prosent vurderer tilgjengeligheten på psykisk helsehjelp i sin kommune som god, og svært få ser ut til å mene at kommunene er i stand til å prioritere skolehelsetjenesten. 78 prosent mener nemlig midler til skolehelsetjenesten bør øremerkes i statsbudsjettet for å sikre at de som skal ha tilbudet faktisk får det.

  Marit Hermansen er ikke overrasket.

  – Kommunene har fått flere oppgaver, men verken kapasiteten eller kompetansen har økt. Dette viser blant annet funn fra Riksrevisjonen. Det leveres faktisk mye avanserte helsetjenester i kommunene, som må følges opp mye bedre enn i dag.

  Ønsker et tobakksfritt samfunn innen 2025

  Ønsker et tobakksfritt samfunn innen 2025

  På spørsmålet om nordmenn ønsker et tobakksfritt samfunn innen 2025, svarer hele 70 prosent ja. Legeforeningen har nylig bedt om at salg av tobakk til mindreårige forbys for å få fortgang i arbeidet med å nå dette målet.

  – Norske velgere mener altså at tobakken skal fases ut en gang for alle. Tobakkskadeloven skal behandles av Stortinget dette året – jeg håper politikerne tør å foreslå ambisiøse tiltak, sier Hermansen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media