MINNEORD

Legelivet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Jens Ingebrigt Smith-Sivertsen døde i sitt hjem 20. mars 2016, 77 år gammel, etter lang tids kreftsykdom. En pioner i norsk dykkemedisin og petroleumsmedisin er gått bort.

  Etter avsluttet medisinstudium i 1962 begynte han sin militære karriere som skipslege i Sjøforsvaret i 1965. Han fikk tidlig interesse for undervannsbåt (UVB)- og dykkemedisin og fikk sin opplæring i USA og Storbritannia. Med unntak av et års permisjon som vitenskapelig assistent ved Universitetet i Bergen, hadde han en lang karriere som lege i Sjøforsvaret. Han tjenestegjorde dels som UVB-dykkerlege, dels som sjef for sanitetsavdelingen ved Sjøforsvarets hovedbase på Haakonsvern frem til 1982. I samme tidsrom startet Jens sin arbeidsmedisinske karriere, som deltidsansatt bedriftslege i NSB. Han tok erfaringen med seg til petroleumsmedisinen – først i Mobil Explorations Norway, senere Nutec, og deretter Statoil. I 1999 ble han bedriftslege i Fredrikstad, bl.a. ved HMS-avdelingen i Fredrikstad kommune.

  Jens var en av pionerene i norsk dykkemedisin og petroleumsmedisin – en av dem som formet disse fagområdene, med sitt tydelige merke på regelverksutvikling og standarder. Han utviklet et fagfelt som var umodent og preget av manglende kunnskapsgrunnlag. Han bidro til utvikling av norsk arbeidsmedisin og deltok aktivt i styreverv i Norsk bedriftslegeforening. Vi som ble kjent med Jens som fagperson vil beskrive han som «hel ved». Han lyttet først og talte etterpå. Kombinasjonen av bunnsolid faglig kunnskap og personlig væremåte gjorde at hans meninger ble tillagt ekstra vekt.

  Jens fikk datteren Tone med sin første ektefelle. Etter å ha giftet seg med Brit i 1999 flyttet han til Fredrikstad, men holdt tett kontakt med barn og barnebarn i Bergen. Han var glad i sjø og båtliv. Etter at han ble pensjonist 70 år gammel, fikk han enda bedre tid til å bruke hytta på Ustaoset hvor han kunne ta med seg hunden og nyte naturen med lange turer sommer og vinter.

  Noen fagfelt er for små til å tiltrekke seg offentlighetens og medienes søkelys. Dykkemedisin og petroleumsmedisin er to av disse. Vi som arbeider innen disse fagfeltene vil huske med glede og dyp anerkjennelse de som gikk foran oss og etablerte det fundamentet vi senere kunne bygge på. Jens var en av dem som la dette fundamentet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media