Skjemavelde
– Jeg mener også at vi må bli mye mer bevisste på hvorfor vi gjør som vi gjør. Vi må begynne der. Deretter kan vi fortsette å utvikle våre kvalitetssystemer. Det eksisterende systemet i hele Storbritannia, Quality and Outcomes Framework (QOF), blir mer og mer upopulært. Systemet gir myndighetene kontroll via avkrysningsskjema for pasientenes kliniske parametere og tiltak som vi gjør, sammen med uttrekk fra journalene. Men ordningen er dyr og byråkratisk, og skjemaene gjør vårt kliniske handlingsrom trangere. Sentrale føringer for hva som er god kvalitet, uten individuelle tilpasninger, tar bort mulighet for skjønn.
– Iona Heath har sagt at alle skjemaene hindrer oss i å se pasientenes lidelse klart. Det er også irriterende å skulle skrive lange forklaringer for alle unntak – som hvorfor den 85 år gamle damen på sykehjem ikke får statiner. Vi trenger noe som er bredere fundert og som ikke fungerer demotiverende.
Fra norske kvalitetsprosjekter kjenner jeg tanken om å jobbe kollegabasert i smågruppe for å bedre egen praksis. Vi snakker dog lite om våre grunnleggende verdier i Norge, og ikke møtes hele legekontor med andre kontor heller, så vidt jeg vet.
– Konkret ser jeg for meg at lokale praksisnettverk skal jobbe med kvalitet på flere plan, som utviklingsprosjekter, spesielt innen IT og samhandling. Vi trenger systematiske evalueringer av egen praksis, og derfor er vi i ferd med å etablere en ordning med sentrale, nasjonale uttrekk fra alle allmennpraksisene, forklarer Miles Mack. SPIRE, heter det.
– Etableringen av lokale klynger av allmennpraksiser passer godt med mange andre satsninger som er under planlegging her nå. Det er viktig for flere å vite hvordan vi jobber og hva vi gjør. Vi kan ikke gjemme oss i bunkerser og være redde for å bli sett i kortene. – Dessuten tror jeg det er sånn at skal vi bli gode på å ta pasientenes verdier på alvor, må vi begynne med å bevisstgjøre oss våre egne.
– Verdier kan ikke dikteres. Vi må heller ikke forveksle dem med evige sannheter, men de bør forstås som sterke drivere. Lokal bevissthet og felles samtale om vårt verdigrunnlag kan derfor hjelpe oss i de daglige, så vel som de mer overordnede prioriteringene. Effekten styrkes om de deles med offentligheten og nyanseres via drøftinger med befolkningene vi er satt til å hjelpe og samarbeide med.