Patologer var gubber
Da Ying Chen kom til Norge, var det heller ikke selvsagt at hun skulle få fortsette legekarrieren. Hun startet som servitør på en kinarestaurant. At hun skulle bli patolog var i hvert fall ikke planen.
– Jeg ville aldri bli patolog. I mitt hode var patologer gubber som satt alene på kontorene.
Hun ler ekstra høyt når hun forteller det. For patologi skulle bli så viktig for «den lille kineseren» – hennes egen karakteristikk.
– Etter hvert higet jeg etter sykehusmiljøet. Jeg kontaktet Rikshospitalet. Der var jeg så heldig at Olav Hilmar Iversen (professor og avdelingsoverlege i patologi, journ. anm.) tok imot meg, og jeg fikk stillingen som laboratorietekniker ved Institutt for patologi på Rikshospitalet. Instituttet ble mitt andre hjem, og jeg fikk mye støtte av kollegene der slik at jeg kunne bli medisinstudent.
Det var imidlertid ingen A4-tilværelse for medisinstudenten Chen.
– Jeg jobbet normal arbeidsdag på Rikshospitalet, deretter 16 – 23 på restauranten, og så brukte jeg resten av kvelden frem til klokken to på natten til å studere. Vi kinesere er vant til streng disiplin og mye jobb, så det gikk greit, oppsummerer hun kort og ser bort på lunsjen på enden av bordet, som enda ikke er fortært selv om klokken nærmer seg fire på ettermiddagen.
– Ha, ha. Nordmenn blir sure hvis de ikke får i seg mat, men det blir ikke vi kinesere, sier hun og avfeier forslaget om å spise underveis i samtalen.
– Du liker ikke ferie har jeg hørt?
– Jeg er ikke vant til ferie. Da jeg kom til Norge og først fikk høre om lørdag, deretter sommerferie og så til slutt både jul og påske, ble jeg helt sjokkert. Det er helt sant at jeg blir mer og mer deprimert jo nærmere vi kommer juli, men jeg har funnet en løsning, sier hun og utdyper:
– Jeg bruker ferien til forskning. Noen definerer fisking som hobby. Man står jo fysisk og kaster et snøre ut i en elv eller et vann, så man kan jo si at det er en jobb også. Min hobby er forskning.
Arbeidet som avdelingssjef innebærer mye ledelse og administrasjon, men samtidig ønsker hun å stille diagnoser og gjøre legearbeid.
– Det er viktig for en leder å ha kontakt og jobbe sammen med dem hun leder. Da kjenner man hvor skoen trykker, men det blir lite tid til forskning i tillegg, så da bruker jeg fritiden på det. Noen lurer på hvor jeg får all energien min fra, og om jeg drikker voldsomme mengder ginseng for eksempel, men det gjør jeg altså ikke, ler hun – igjen.