()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Sesonginfluensavaksiner 2015/2016

  Sesonginfluensavaksiner 2015/2016

  Sesongens influensavaksiner er nå tilgjengelige. I Norge selges Fluarix, Influvac, Vaxigrip og Fluenz Tetra. Årets vaksiner inneholder to nye virusstammer av influensa A (H3N2) og influensa B.

  Virusstammer i influensavaksinene for sesongen 2015/2016

  en A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-lignende virusstammeen A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)-lignende virusstammeen B/Phuket/3073/2013 (Yamagata-slektslinje)-lignende virusstamme

  Fluenz Tetra inneholder i tillegg influensa B-virusstammen B/Brisbane/60/2008 (Victoria-slektslinje). Denne B-stammen er innlemmet i vaksinen for å gi en bredere beskyttelse mot sirkulerende B-stammer.

  Følgende vaksiner er tilgjengelige i Norge:

  Tabell

  Vaksine

  Type *

  Aldersgruppe

  Administrasjonsmåte

  Fluarix «GlaxoSmith Kline AS»

  Inaktivert, splittvirus

  Fra seks md. og eldre

  intramuskulært

  Influvac «BGP Products B.V.»

  Inaktivert, overflateantigen

  Fra seks md. og eldre

  intramuskulært

  Vaxigrip «Sanofi Pasteur MSD»

  Inaktivert, splittvirus

  Fra seks md. og eldre

  intramuskulært

  Fluenz Tetra «MedImmune LLC»

  Levende, svekket

  Fra to til 18 år

  nasalt

  * Alle vaksiner er produsert på egg.

  Vaksinene er ikke tilsatt adjuvans. De leveres i én-dosebeholdere og er derfor ikke tilsatt tiomersal som konserveringsmiddel.

  Med mindre det er sterke grunner til at pasienten skal ha en bestemt vaksine, bør legen forskrive generisk.

  Sesonginfluensavaksine anbefales til personer i følgende risikogrupper:

  Alle fra og med fylte 65 år.Beboere i omsorgsbolig og sykehjem.Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon.Barn og voksne med kroniske sykdommer der influensa utgjør en alvorlig helserisiko. I tillegg anbefales vaksine til helsepersonell med pasientkontakt, svinerøktere og husstandskontakter til svært immunsupprimerte pasienter. Se utfyllende informasjon hos Folkehelseinstituttet: fhi.noinfluensa

  Dosering til barn

  Barn under ni år som tidligere ikke har fått influensavaksine, bør ha to doser med minst fire ukers intervall. Barn under tre år som får vaksiner intramuskulært skal få en halv dose på 0,25 ml, men 0,5 ml kan også brukes.

  Vaksine som nesespray

  Levende svekket influensavaksine i form av nesespray (Fluenz Tetra «MedImmune LLC») er godkjent for barn fra to år og opp til 18 år, og gis som en dose på 0,1 ml i hvert nesebor. Den er kontraindisert ved alvorlig immunsvikt. Se preparatomtalen for mer detaljert informasjon.

  Tabell

  /sites/tidsskriftet.no/files/2015--T-15-1083-01-SLV.jpg

  Ny HPV-vaksine godkjent i Europa

  En ny versjon av HPV-vaksinen Gardasil fikk europeisk og norsk godkjenning i juni i år (1). Gardasil 9 er en videreutvikling, som i tillegg til å inneholde de fire HPV-typene 6, 11, 16 og 18, også inneholder typene 31, 33, 45, 52 og 58. Med dette inneholder den nye vaksinen de syv vanligste onkogene HPV-typene på verdensbasis.

  På grunnlag av epidemiologiske studier er det antatt at Gardasil 9 vil beskytte mot ca. 90 % av livmorhalskrefttilfellene. Sammenlignet med Gardasil er dette en økning på ca. 20 %. Gardasil 9 har også en økt beskyttelse mot andre HPV-relaterte kreftformer. Beskyttelsen mot kjønnsvorter er som for Gardasil, ca. 90 %.

  I likhet med Gardasil er Gardasil 9 indisert for aktiv immunisering av personer fra ni år mot følgende HPV-sykdommer: Premaligne lesjoner og kreft i livmor, vulva, vagina og anus forårsaket av HPV-typer som vaksinen dekker og kjønnsvorter (Condyloma acuminata) forårsaket av spesifikke HPV-typer.

  Vaksinen ventes først å komme i salg i Europa en gang i løpet av neste år.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media