Seponere

Knut Nordstedt Om forfatteren
Artikkel

Seponere er et ord som ofte benyttes av helsepersonell – men brukes det korrekt?

Kan man seponere frukt? Fruktselgeren (La Fruttivendola) malt av Vincenzo Campi (1536 – 91) omkring 1580. Pinacoteca di Brera, Milano. Wikimedia Commons

I en overskrift i Tidsskriftet står det Seponering av B-preparater – hvordan opplever brukerne det (1). Store norske leksikon har følgende forklaring på ordet seponere: innstille, holde opp med (om medisinsk behandling) (2).

Jeg mener leksikonet har en korrekt definisjon, altså at man seponerer når man avslutter en medisinsk behandling. Seponeringen har med andre ord et tidsrom, den tiden det tar fra man starter nedtrappingen og frem til det tidspunktet da man gir siste pille. Og at man da oppfatter seponeringen som slutt, den medisinske behandlingen avsluttet, når siste pille er gitt. Jeg har hørt leger si «Jeg seponerte et legemiddel i går». De sier da at seponeringen skjedde på et gitt tidspunkt. Jeg mener det er feil, ettersom en seponering stort sett alltid vil ha en varighet.

Tidsskriftet uttrykker dette som om det er et legemiddel man seponerer, som jo ikke er det samme som behandlingen. Legemidlet inngår i behandlingen, men en behandling dekker i vanlig ordbruk mer enn en medisin.

Kanskje har ordet flere betydninger, men da blir jo det hele unødvendig vanskelig å forholde seg til?

Anbefalte artikler