Internasjonal pris til norsk psykoterapiforsker

Gunn Marit Seberg Om forfatteren
Artikkel

Per Høglend. Foto: Universitetet i Oslo

Per Høglend (f. 1946), professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og leder for en forskergruppe ved Psykiatrisk klinikk Vinderen, er tildelt Distinguished Research Career Award 2015 fra Society for Psychotherapy Research – en forskerorganisasjon med medlemmer fra mer enn 30 land over hele verden.

Høglend mottok prisen for fremragende vitenskapelig arbeid i studier av psykoterapi. Priskomiteen fremhevet at forskningsfunnene har hatt betydning for klinisk praksis og opplæring av psykoterapeuter verden over. Det er bare to europeere som tidligere har mottatt denne prisen.

– Norge bør satse på psykoterapiforskning i enda større grad. Psykoterapiforskning har potensial til å forbedre behandlingen av psykiske lidelser vesentlig, sier Høglend.

– De nye medisinene for angst og depresjon har færre bivirkninger, men virker ikke bedre enn medisiner som ble utviklet i 1950- og -60-årene. Flere tiår med store bevilgninger til hjerneforskning har gitt interessant kunnskap om hjernens funksjon, men har ikke ført til bedre behandling av psykiske lidelser. Flere større psykoterapiprosjekter, både for barn og voksne, er under forberedelse i Norge. Men betydelige forskningsmidler trengs, til selve prosjektene, til utbredelse og anvendelse i vanlig klinisk praksis, og til internasjonalt samarbeid, sier han.

Anbefalte artikler