Sørnes utgir sin tredje bok om henrettelser

Gunn Marit Seberg Om forfatteren
Artikkel

Torgrim Sørnes. Foto: Commentum forlag

Torgrim Sørnes (f. 1956), gynekolog og overlege ved Fødeavdelingen ved Akershus universitetssykehus, har skrevet tre bøker om dødsstraff og henrettelser i Norge.

Mørkets gjerninger – de henrettede i Norge 1772 – 1782, utgitt på Commentum forlag, er hans tredje bok, og begge de to forrige bøkene hans om samme tema er tidligere omtalt i Tidsskriftet.

– Dette er bind III i en planlagt serie som skal beskrive alle norske henrettelser mellom 1687 og 1876. Ideen til en slik serie dukket opp hos meg den dagen jeg oppdaget at Norge ikke hadde noen slik oversikt, ikke en gang i tabellform. Samtidig florerte myter og vandrehistorier både om hvem og hvor mange som var blitt henrettet, for ikke å si hvorfor. Da jeg gikk på skolen, fikk vi høre at det siste mennesket som ble henrettet her i landet, hadde stjålet brød. Det viste seg i og for seg å være sant, han hadde stjålet brød, men våre lærere underslo det faktum at han hadde hugget i hjel brødets eier med øks først. Det var den slags myter jeg følte at det kunne være viktig å få kastet lys over, forteller Sørnes i et intervju med forlaget.

Mellom 1772 og 1782, perioden som den tredje boken omhandler, ble 31 mennesker henrettet her i landet. Forfatteren forteller hvem de var, og hva de hadde gjort.

Sørnes planlegger flere utgivelser i serien, og i den neste skal han ta for seg perioden 1766 – 1772.

Anbefalte artikler