Underholdende safari gjennom gastrointestinalkanalen

Peter Holger Johnsen Om forfatteren
Artikkel

Enders, Giulia

Sjarmen med tarmen

Om et av kroppens mest undervurderte organer. 290 s, ill. Oslo: Cappelen Damm, 2015. Pris NOK 349

ISBN 978-82-02-45566-8

Sjarmen med tarmen er skrevet for at leseren skal lære om det forfatteren omtaler som et av kroppens mest undervurderte organer. Det er duket for at man skal se tarmen i et nytt lys – som et intrikat organ med en spennende mikrobeverden helt essensiell i menneskets fysiologi. Det er en populærvitenskapelig bok med bred appell som ikke begrenser seg til fagfolk eller en bestemt målgruppe. Den er innbydende, lettlest og oversiktlig.

Forfatteren starter med en innføring i anatomi og oppbyggingen av de forskjellige segmentene i fordøyelseskanalen. Mye er kjent, men samtidig får man innblikk i komplekse samspill som gjør at det vokser en gryende respekt for fordøyelsessystemet allerede fra første side. Her feires det at vi kan kvittere med samme bravur som vi feirer at hjertet kan slå. Samtidig er også dette kapitlet krydret med underholdende fakta. For eksempel kan riktig sittestilling ved defekasjon nesten halvere transittiden gjennom endetarmen. Første del avsluttes med at forfatteren tar for seg matvareallergi, -overfølsomhet og -intoleranse. Dette er aktuelt etter hvert som det er anerkjent at man kan lide av matoverfølsomhet uten at det er en allergi eller intoleranse.

I den neste delen tar forfatteren for seg nervesystemet i tarmen. Først er det en kort innføring i hvordan organene transporterer maten, og så relaterer forfatteren dette til plager som sure oppstøt, oppkast og forstoppelse. Hun gir gode råd som kan være nyttig i møte med mennesker som har disse plagene. Det hele rundes av med en studie som snur opp ned på hierarkiet slik vi kjenner det – med hjernen på toppen som styrer resten av kroppen. Manipulering av tarmflora kan nemlig virke direkte inn på atferd. Å stole på magefølelsen og å kjenne sommerfugler i magen får plutselig en ny mening.

Boken avsluttes med en safari gjennom mikrobenes verden i tarmen. Her oppsummeres mye av den siste forskningen innen tarmøkologi og samspillet mellom mikrobene og mennesket som vert. Hva har en selvskader, en racerbilsjåfør som kjører inn i døden, og en rotte som ikke frykter katten, til felles? I tillegg gjennomgår forfatteren spennende hypoteser som tar for seg sammenhengen mellom kolesterol, overvekt og tarmflora.

Referanselisten er svært utfyllende og et godt utgangspunkt for å lære mer. Misjonen er sannsynligvis kort og godt å forklare hvordan fordøyelsessystemet er bygd opp og fungerer, og samtidig å gi tarmen den åpenheten og respekten den fortjener. Uansett bakgrunn og interessefelt vil man sitte igjen med mye underholdende, lett fordøyelig faktakunnskap. Jeg anbefaler boken.

Anbefalte artikler