Slo sin egen rekord

Christine Rian Johannessen Om forfatteren
Artikkel

Medisinstudentenes Humanitæraksjon slo sin egen rekord da de overrakte 2,4 millioner kroner til Leger Uten Grensers arbeid i Sierra Leone.

Vilde Skylstad (t.v.) overrakte pengegaven til Gyda Ulleberg Bugge. Foto Christine Rian Johannessen

Hvert annet år deler MedHum (Medisinstudentenes Humanitæraksjon) ut penger til et godt formål. MedHum 2014 gikk til barn og kvinner i Sierra Leone, og bekjempelse av ebola.

– Det er veldig følsomt for meg å stå her i dag. Det har vært helt fantastisk å jobbe med dette prosjektet, sa en rørt avtroppende leder for MedHum, Vilde Skylstad, under overrekkelsen av rekordsummen i Leger Uten Grensers lokaler i Oslo.

Det er 13. gang Norsk medisinstudentforenings innsamlingsaksjon blir arrangert. Totalt har studentene samlet inn over 15 millioner kroner til primærhelse og forebyggende medisin i ulike globale prosjekter. Aldri før har foreningen klart å samle inn en så stor sum.

– Vår organisasjon lever av engasjement og vi har derfor nådd langt. Det er fantastisk å se det samme engasjementet hos studentene. Dette gir meg tro på fremtiden, sa Gyda Ulleberg Bugge, fungerende generalsekretær i Leger Uten Grenser, da hun mottok pengebeløpet.

Pengene fra årets aksjon gikk i utgangspunktet til Gondama Referral Center i Sierra Leone, et samarbeidsprosjekt mellom Leger Uten Grenser og helsedepartementet i landet. Sykehuset tilbyr helsehjelp til barn og kvinner, i et land der mor- og barnedødeligheten er blant de høyeste i verden. Da ebolaepidemien rammet landet i høst måtte sykehuset stenge driften.

– Etter dette valgte vi derfor å støtte kampen mot ebola for at sykehuset på sikt kan gjenåpnes. Pengene vi har samlet inn har bidratt til å behandle pasienter og å redusere antall smittede, sier Vilde Skylstad.

Ane Nustad, prosjektleder i Leger Uten Grenser, skryter av samarbeidet med medisinstudentene.

– For det første har de samlet inn penger som mennesker i Sierra Leone får direkte nytte av. For det andre er dette positivt for Leger Uten Grenser fordi foreningen når en gruppe mennesker vi vanligvis ikke når. Medisinstudentene er folk vi gjerne vil rekruttere til vårt arbeid på sikt.

Stand up og sykkel

Flere hundre frivillige medisinstudenter har vært involvert i aksjonen. De har arrangert stand up og konserter, servert kaker og vafler, gått med bøsser, arrangert veldedighetsløp, stafett og quiz. Aller mest oppmerksomhet fikk sykkelturen fra Tromsø, via Trondheim og Bergen, til Oslo. I oransje, tettsittende drakter deltok totalt 40 mennesker og sammen tilbakela de 2 600 kilometer fordelt på 26 etapper.

– Vi ville gjøre noe som skilte oss ut og samtidig engasjere studenter mellom universitetsbyene. Vi ble lagt merke til og fikk masse god PR, fortalte avtroppende nestleder i MedHum, Christopher Storm Larsen under overrekkelsen.

Forrige aksjon samlet inn 1,8 millioner. Vilde Skylstad forteller at de i år hadde satt seg et ambisiøst mål om 2,5 millioner.

– Vi hadde et lite håp om å samle inn så mye penger, men vi trodde egentlig ikke at vi skulle klare det. Vi er veldig, veldig stolte av alle studentene som har bidratt til et så stort beløp.

Anbefalte artikler