MINNEORD

Artikkel

Knut Hjelmeland døde overraskende søndag 4. januar 2015. Ved hans bortgang er Melhus’ lengst arbeidende lege borte.

Han ble født i Trondheim, vokste opp på Byåsen. Som mange på hans tid, tok han legeutdanning i Dublin i Irland, senere nødvendig legepraksis på kysten av Nordland og Troms. Han kom høsten 1982 til Melhus kommune der han bosatte seg på Korsvegen. Han var da distriktslege på Hølonda. Jeg møtte ham første gang en dag i januar 1983: høy, slank og mørk, en mann av få, men velvalgte ord. Etter hvert skulle jeg lære ham å kjenne som lege, flyver, våpenentusiast og bokorm, glad i fart, spenning og raske biler.

I 1985 flyttet han til Melhus legesenter der han gikk over i den nyopprettede stillingen som kommunelege I. I 25 år hadde han denne stillingen. Han var stabil, pliktoppfyllende, alltid til stede, punktlig og presis – en favoritt blant kollegene.

Oss primærleger var han alltid til stede for, føler jeg, En for alle, alle for en Men ikke alltid med: Festlige turer på byen kunne han godt klare seg foruten. Han fant større glede i en bok i hjemmets lune arne.

Han er for mange en unik og uerstattelig merkevare. Det har vi alle på vårt senter erfart i disse dagene etter hans bortgang. Han hadde et godt lag med folk, en trofast skare av pasienter og kunne gi inntrykk av å ha all verdens tid. I ettertid skjønner jeg at han viste den egenskapen mange av hans pasienter satte så høyt: Han brukte det språk døve kunne høre og blinde se – nemlig vennlighet.

Knut var en lidenskapelig flyger og disponerte et småfly. Med dette har alle vi kollegene gjennom årene fått oppleve turer over Melhus med nabokommuner. En del krappe, følbart luftige krumspring i luften har vi alle fått erfare. Det hendte vi landet med hjertet i halsen. Alt gikk bra, han hadde full kontroll, visste hva han gjorde, men kunne også være en skøyer.

Knut er borte nå. Etter så mange år på vår arbeidsplass vil han alltid være med oss og blant oss. Han etterlater seg kone og fem barn, fire av dem er bonusbarn. Yngstedatter Kristin var hans øyenstein. Hun har fått hans lykkestein, innrammet i skinnende sølv med ledsagende erklæring: Glad i deg.

Vi lyser fred over hans minne.

For Melhus legesenter

Anbefalte artikler