Bedret avbildning av medfødte hjertefeil

Legelivet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nye ultralydteknikker gir tilleggsinformasjon om hvordan blodet strømmer hos barn med medfødt hjertefeil.

  Siri Ann Nyrnes. Foto: Petter Quist-Paulsen
  Siri Ann Nyrnes. Foto: Petter Quist-Paulsen

  Det er et stort behov for skånsom og nøyaktig diagnostikk av medfødte hjertefeil, og vi har i dette prosjektet hatt som mål å forbedre avbildning av blodstrøm med ultralyd.

  Nye ultralydteknikker for avbildning av blodstrøm er utviklet i Trondheim og baserer seg på sporing av flekker (speckles), som er ekkogene punkter som finnes i alle ultralydopptak. Blodstrømsavbildning (blood flow imaging, BFI) visualiserer dette flekkmønsteret, som er vinkeluavhengig og dermed kan fremstille blodets bevegelse i alle retninger.

  I doktorgradsprosjektet mitt ble metoden for første gang testet ved hjerteavbildning. 67 barn i alderen 0 – 16 år ble undersøkt, og ulike prober ble testet. Resultater fra undersøkelsene tyder på at blodstrømsavbildning kan gi bedre bilde av lungevener og atrieseptumdefekter hos barn.

  I løpet av prosjektet ble metoden videreutviklet. En ny opptaksmetode gjør at bilderaten økes betraktelig, og unike fingeravtrykk i blodstrømsekkoet kan følges over tid (speckle tracking). Dermed kan man nå beregne hastighet og retning på flekkenes bevegelse. Sporing av flekker i blodstrøm (flow speckle tracking) ble validert in vitro og testet klinisk hos nyfødte med septumdefekter. Metoden gir gode hastighetsmålinger og tilfører ny informasjon om blodstrøm. For eksempel avbildes virvler som ikke er mulig å se med tradisjonell fargedoppler.

  Vi håper metoden i fremtiden kan bidra til bedre forståelse av fysiologiske og patologiske prosesser i hjertet.

  Disputas

  Siri Ann Nyrnes disputerte for ph.d.-graden ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet i Trondheim 24.10. 2014. Tittelen på avhandlingen er New ultrasound flow modalities for evaluation of congenital heart defects.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media