Nyttig om allergi og mat

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bjerke, Marianne

  Gjønvik, Svein Magnus

  Bolle, Roald

  Allergi og matintoleranse

  Håndbok for et godt liv. 285 s, ill. Oslo: Kom forlag, 2014. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-93191-21-6

  Bokens intensjon er å skape en bedre hverdag for mennesker med matallergi og matintoleranse. Disse to entitetene har forfatterne samlet definert som «matoverfølsomhet». Om dette er et godt begrep, kan antakelig diskuteres; det kan for eksempel få noen til å trekke paralleller til vage begreper som «el-overfølsomhet», og det er vel neppe forfatternes hensikt. Utgivelsen er ment å være en håndbok for alle som er i kontakt med matoverfølsomhet.

  Forsiden er fin og appellerende. Innholdsfortegnelsen er enkel og oversiktlig med innbydende overskrifter. Det er gode illustrasjoner, oversikter og tabeller. Boken har både temaregister og alfabetisk register. Bildene bærer preg av ulik kvalitet. Papiret er matt og litt grovt, og enkelte bilder er mørke.

  Boken er delt opp i to hoveddeler. I første del blir leseren tatt med inn i overfølsomhetens univers. Her serveres en god smakebit av dette kompliserte feltet; alt fra tro og viten, til utredninger om allergener, kryssreaksjoner og reaksjonstyper. Deretter tar forfatterne en rådgivende rolle og forteller hvordan man kan leve med matoverfølsomhet, inkludert råd og tips om restaurantbesøk og håndtering av «matoverfølsomhet» på reise.

  I del 2 gir forfatterne leseren oppskrifter og tips om hvordan man kan lage god mat så vel i hverdagen som til høytid og fest. Oppskriftene er brukervennlige for personer med ulike allergier. Forfatterne har fokusert på å lage retter uten nøtter, pollen (kryssreaksjoner), egg, melk og hvete. Noen av rettene inneholder disse allergenene, men har da alternative oppskrifter. Innimellom oppskriftene dukker det opp gode råd og tips om matbehandling og matvarekunnskap. Eksempler på dette er «kyllingskole» og hvilke redskaper man bør ha.

  Boken er en god introduksjonsbok til matlaging for målgruppen. Den er lettlest og spennende å bla i. Det lukter sterkt fra sidene, noe som er uheldig fordi mange allergikere nok vil kunne oppleve dette som plagsomt. Den favner bredt og kan være et supplement til forståelse av matallergi.

  Del 2 virker litt uoversiktlig fordi både oppskrifter, festmenyer, gode råd og behandling av råvarer blandes sammen. Registrene gjør det likevel greit å navigere i boken. Boken har gode intensjoner, og det skinner igjennom et sterkt ønske om å gjøre hverdagen god for de som er overfølsomme for enkelte matvarer. Dersom man bare skal ha én bok i sitt kjøkken, kan denne være et godt alternativ. Til en pris av 349 kroner får man mye nyttig for pengene. Jeg vil derfor først og fremst anbefale den for allergikere og personer med matvareintoleranse. Enkelte grupper helsepersonell kan ganske sikkert også ha nytte av boken.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media