Råd og øvelser ved ryggvondt

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Berget, Anders Aasen

  Krohn-Hansen, Lennart

  En praktisk guide til frisk rygg

  Mindre smerter, sterkere rygg og atletisk holdning. 215 s, ill. Hafrsfjord: Jungelboken forlag, 2013. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-9988-513-3

  En praktisk guide til frisk rygg henvender seg til personer med ryggplager. Hovedfokus er uspesifikke lave ryggplager (LBP). Forfatterne er fysioterapeuter.

  Boken har 12 kapitler. Formatet er innbydende, layouten er pedagogisk, og det er rikelig med gode bilder og en del illustrasjoner. Den kan brukes som oppslagsbok, men har ikke stikkordregister. I hovedsak er den lettlest, men noen begreper er uklare og burde vært droppet. Det er mange, godt forklarte øvelser. Hva som er rett prioriteringsrekkefølge, oppleves uklart.

  Boken har egen nettside med referanser som samtidig er lenker til sentrale, gode kilder – meget bra. Det er en rekke medforfattere, de fleste fysioterapeuter fra adekvate fagfelt, og også en psykolog. Jeg savner en lege med kunnskap om rygg.

  Min hovedinnvending mot boken er at den gir seg ut for å være vitenskapsbasert, men at dette ofte svikter. Popularisering er krevende, og her lykkes man ikke helt. Forfatterne bringer inn mye egen synsing og egne begreper. «Friskhjulet» er et sentralt begrep i boken. «Friskhjulet skårer deg på hvordan hverdagen påvirker ryggen din». Her skal du skåre deg selv slik at hjulet «ruller godt». «Du kan også superkompensere, hvis du skårer svært godt». Dette er uklart. Spørsmålene for skåring er også uklare. For eksempel vil mange ha problemer med å avgjøre nivået på egne ryggkunnskaper, kroppsholdning, hva er «mye sukker og lite omega 3» osv. «Vi har funnet åtte nøkkelfaktorer for frisk rygg», som inngår i friskhjulet. Dette blir for upresist til at det kan kalles vitenskapsbasert.

  Lite tillitsvekkende er det også når fysioterapeuten som er ansatt i et firma som selger madrasser, har fått tre sider av boken der han understreker betydning av madrassvalg. Dette er ikke i overensstemmelse med europeiske retningslinjer for uspesifikke lave ryggplager.

  Feil er det også når det står at kroppen reagerer øyeblikkelig og kraftig på selv de minste skader i ryggen. Hva med stumme osteoporotiske brudd og tidlige skjelettmetastaser? Nyoppstått impotens og sfinkterdysfunksjon er ikke tatt med i avsnittet om «Når du bør oppsøke lege». Det er ikke bra!

  Etter disse negative betraktninger vil jeg fremheve optimismen som preger boken, og som leseren får del i. Det er mange gode øvelser og råd. Hvem bør så lese boken? Fagfolk er ikke målgruppen. Den kan anbefales til personer med uspesifikke ryggproblemer med en viss teoretisk skolering, og med god motivasjon for egeninnsats.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media