MedHum – Live fra St. Hanshaugen

Daniel Wærnes Om forfatteren
Artikkel

Etter 2 600 kilometer på sykkelsetet for Sierra Leone ble slitne syklister fra Medisinstudentenes humanitæraksjon tatt imot av Oslos ordfører Fabian Stang og Gro Harlem Brundtland.

Christopher Storm Larsen (t.v.), Even Holth Rustad og Vilde Skylstad på vei mot St. Hanshaugen. Foto Stein Runar Østigaard

Innsamlingen under årets MedHum-aksjon går uavkortet til Leger Uten Grensers arbeid med å redusere mor-barn-dødeligheten i Sierra Leone. Startskuddet gikk 20. juli i Tromsø, og 16. august ankom syklistene endelig Oslo. Selv etter fire uker på syklene tok studentene fatt på de siste kilometerne opp mot St. Hanshaugen med stor iver.

Vanvittig moro

I følget deltok Legeforeningens sentralstyre med Hege Gjessing i spissen, Jon Arne Røttingen fra Folkehelseinstituttet og dekan ved det medisinske fakultet i Oslo, Frode Vartdal. På scenen ventet ordfører Fabian Stang på å ta imot følget. I tillegg til alle som hadde møtt opp i parken var også NRK Dagsrevyen og TV2-nyhetene til stede for å fange begivenheten.

– Det er vanvittig moro å kunne avslutte turen på denne måten. Man kjenner hårene reiser seg på armene, og man blir litt rørt. Men hva man faktisk har klart å oppnå siger nok ikke ordentlig inn før lenge etter turen, sa Christopher Storm Larsen, medisinstudent og ansvarlig for selve sykkelturen.

Gro Harlem Brundtland og leder av MedHum Vilde Skylstad. Foto Stein Runar Østigaard

Gjør verden til et litt bedre sted

Etter både taler og donasjoner fortalte leder av MedHum, Vilde Skylstad, som selv har besøkt sykehuset i Sierra Leone, en sterk historie om hvordan Leger Uten Grensers innsats og utsendte til landet hadde reddet livet til en fødende mor. Skylstads fortelling understreket viktigheten av å støtte opp om formålet, at støtten kommer helt frem og at den gjør en faktisk forskjell. Det var stor giverglede blant publikum da syklistene gikk rundt med bøsser.

Avslutningsvis fikk forsamlingen høre noen ord fra generalsekretær i Leger Uten Grenser, Anne-Cecilie Kaltenborn, som fortalte om organisasjonens arbeid i Sierra Leone. Helt til slutt fortalte «landsmoder» og tidligere WHO-direktør, Gro Harlem Brundtland, om den globale helsen, viktigheten av å engasjere seg og hvordan alle kan utgjøre en forskjell. Christopher Storm Larsen var godt fornøyd med sykkelturen, innsamlingen og arrangementet.

– Jeg vil takke alle som har bidratt til å gjøre denne turen mulig. Vi håper at vi sammen har skapt en meningsfylt tilstelning som forener ulike representanter fra helsesektoren. Selv om plattformen er uformell, har vi et felles mål: Nemlig å gjøre verden til et litt bedre sted. Storm Larsen påpeker at selve MedHum-aksjonen langt fra er ferdig.

– Selve aksjonen finner sted mellom 13. og 20. september. Jeg håper at så mange som overhodet mulig har lyst og mulighet til å stille opp om dette!

Les mer: www.medhum.no. Les også intervju med Vilde Skylstad i Tidsskriftet nr. 11/2014 http://tidsskriftet.no/article/3183965/

Anbefalte artikler