Lys i enden av tunnelen
– Forskjellen, fortsetter han, er at det nå faktisk er håp om at ordningen kan bli bedre. Det er lys i enden av tunnelen. Den gamle ordningen fungerte jo dårligere og dårligere for hvert år som gikk. Holth Rustad er likevel lite fornøyd med måten overgangen til den nye ordningen ble gjennomført på.
– Det var kaotisk. Da myndighetene våknet og innså at noe måtte gjøres, endret de utdanningsløpet for norske leger radikalt, uten å samkjøre med EU. I dag kan leger med autorisasjon fre EØS begynne rett i norsk spesialisering, uten turnus, mens norskutdannede leger må ha turnus før de kan spesialisere seg i utlandet. At dette skyldtes byråkratiske krumspring, ikke reelle forskjeller i utdanningen, fikk vi nettopp bekreftet, sier Holth Rustad. Han viser til nyheten om at ESA i juni konkluderte med at norskutdannede leger har rett til godkjenning av sin legeutdanning i EØS-området. Nmf jobber nå med å skaffe informasjon om hvordan endringen vil påvirke norske medisinstudenters hverdag og vil holde medlemmene fortløpende orientert.
– Overgangen til søknadsbasert turnus har kanskje gått hardest utover studentene som mistet muligheten for å få særplass etter den gamle ordningen, forteller han videre. Studentlederen sier han benytter enhver anledning til å minne arbeidsgiverne på dette, og møter forståelse hos de aller fleste.
– Målet er å sørge for at så mange som mulig kommer i gang med karrierene sine, men det krever at alle parter er villige til å vise fleksibilitet, forklarer Holth Rustad.