Er du fra Lofoten, så er jobben din!

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Leder av Norsk medisinstudentforening Even Holth Rustad mener at lokal tilhørighet ikke må være et kriterium for å få turnusplass.

  Medisinstudentene Even Holth Rustad og Julia Brox Skranes mener at lokal tilhørighet ikke skal være avgjørende for om du får…
  Medisinstudentene Even Holth Rustad og Julia Brox Skranes mener at lokal tilhørighet ikke skal være avgjørende for om du får jobb eller ikke. Foto Lisbet T. Kongsvik

  – Hva er egentlig lokal tilhørighet, spør han. – Er det at man føler seg hjemme et sted, at det er et sted man trives og vil bo, eller er det der du er født og oppvokst? Søker du jobb på et sykehus i Oslo så vil de ignorere hvor du er født. Selv er jeg fra Oslo-området og hvis jeg søker jobb i distrikts-Norge ser jeg på fødestedet mitt som et handicap, sier han.

  En bekjent av Rustad søkte turnusplass i Vesterålen og første spørsmålet vedkommende fikk under intervjuet var «Er du fra Lofoten?».

  – Dermed er det lett å få inntrykk av at folk fra Østlandet ikke er velkomne ute i distrikt, selv om ikke det er arbeidsgivers intensjon. Den geografiske mobiliteten i legearbeidsmarkedet er allerede for lav, og med alt dette fokuset på lokal tilhørighet kan den bli enda lavere. Det er ingen tjent med, påpeker han.

  Egnethet det viktigste

  Egnethet det viktigste

  Det var på et seminar om distriktsmedisin Holth Rustad uttalte dette. På seminaret ble det gitt utrykk for en skepsis til å ansette norske studenter med utdanning fra utenlandske universiteter. Det ble påpekt at disse legene har for liten erfaring med pasientkontakt under studiet sett i forhold til norske medisinstudenter.

  – Det er stor variasjon mellom studiesteder, og de fleste utlandsstudenter har jobbet eller hospitert i Norge. Derfor blir det feil å generalisere på denne måten, sier Holth Rustad.

  – Alle studiesteder har styrker og svakheter. Studiesteder i utlandet stiller høye krav til studentene, som må klare seg selv uten samme typen sikkerhetsnett som vi har i Norge. Selvstendighet er en svært viktig egenskap som lege; spesielt når nærmeste sykehus er en dagstur unna, sier han.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media