Sterkt om kreft og kjærlighet

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Stifoss-Hanssen, Ellisiv

  La meg sove til dette bare er en drøm

  192 s. Bergen: Vigmostad og Bjørke, 2014. Pris NOK 329

  ISBN 978-82-419-1020-3

  I debutromanen La meg sove til dette bare er en drøm skildrer forfatteren Ellisiv Stifoss-Hanssen en 26 år gammel kvinne, Mia, som rammes av livmorhalskreft. Vi følger Mia gjennom hennes møte med diagnosen, helsevesenet og den krevende behandlingen. Like etter at hun får diagnosen, blir det slutt mellom Mia og kjæresten Anne-Marie. Smerten fra sykdommen og kjærlighetssorgen formidles i en lavmælt, intens og vond fortelling, der bruddstykker fra nåtid og fortid flettes sammen.

  Mia jobber med å utvikle seg som forfatter, og parallelt med sykdomsberetningen følger vi hennes streben etter å uttrykke seg litterært: «Tenk om stoffet bare lå der, tok seg til rette i min høyre hjernehalvdel, kanskje jeg hadde en hel bokserie i arkivet mitt. Tenk om jeg ikke rakk å skrive den.» Kreften blir en trussel mot historiene som kanskje ikke vil bli fortalt. Språkføringen i boken er kreativ, overaskende og billedlig, som da Mia deler sine tanker etter at hun har fått kreftdiagnosen: «Men jeg vil ikke se de store sammenhengene, at livet blir til mot døden, at når trærne mister bladene, blir utsikten fra kjøkkenvinduet bedre. Jeg vil hjem, snu den nye stolen bort fra vinduet og skrive om noe annet.»

  Forfatteren, som selv har hatt kreft, har etter mitt skjønn lyktes i å skrive en original og smertefull roman om sykdom og kjærlighet. Historien viser at et liv er så mye mer enn sykdommen og diagnosen. Anbefales.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media