– Det er lov å se vekk

Aktuelt i foreningen
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bare noen minutter ut i Ingunn Rise Kirkebys foredrag om hjerneskader ved proffboksing, sitter deler av forsamlingen og ser ned i gulvet, mens andre rister på hodet. Forsamlingen på Ingeniørenes hus i Oslo er tydelig preget av alvoret.

  Illustrasjonsfoto Colourbox
  Illustrasjonsfoto Colourbox

  Presentasjonen fant sted under Nevrodagene som ble avholdt i mars. Bare noen minutter tidligere åpnet Jana Midelfart Hoff, nestleder i Norsk nevrologisk forening, selve konferansen. Det første punktet på forelesningsprogrammet var overlege og nevrolog Kirkebys foredrag «Hjerneskader ved proffboksing».

  Sterke scener fra bokseringen

  Sterke scener fra bokseringen

  På skjermen vises de få minuttene som førte til at den svenske proffbokseren Frida Wallberg pådro seg akutt subduralt hematom i sin kamp mot Diana Prazak i 2013. Hun overlevde, men måtte lære seg språk, motorikk og hvordan ta hånd om sin åtte år gamle datter på nytt.

  – Dette er den vanligste akutte dødsårsaken i forbindelse med proffboksekamper, 75 prosent av tilfellene skyldes dette, forteller Kirkeby. Underveis viser hun flere kamper. Forsamlingen får også se kampen mellom Marco Nazareth og Omar Chavez fra 2009. Etter at dommeren har stanset kampen bæres en hardt skadd Nazareth ut av bokseringen. Han fraktes til sykehuset der han kort tid etter dør av skadene.

  Ingunn Rise Kirkeby. Foto Ellen Juul Andersen
  Ingunn Rise Kirkeby. Foto Ellen Juul Andersen
  Proffboksing farligere i dag, enn før

  Proffboksing farligere i dag, enn før

  I løpet av foredraget presenterte Kirkeby tall hun har hentet fra sin gjennomgang av data fra det amerikanske og britiske boksemiljøet. En sammenlikning av antall kamper, utøvere og dødsfall viser at det er langt farligere å bokse i dag, enn det var for mellom 50 og 100 år siden.

  En studie av 224 tidligere proffboksere utgitt av den amerikanske forskeren A.H. Roberts i 1969 viser i tillegg at halvparten av dem hadde sikker hjerneskade (1).

  – Grunnen til at det kan være farligere å bokse i dag enn tidligere er at utøverne er sterkere, raskere og mer utholdende. Studien til Roberts viser også at vi ikke vet hvordan det vil gå med dagens boksere før de er i femtiårene, avsluttet Kirkeby.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media