Gripende om selvmord

Anne Tveito Om forfatteren
Artikkel

Lorentzen, Trude

Mysteriet mamma

282 s. Oslo: Forlaget Oktober, 2013. Pris NOK 369

ISBN 978-82-495-1302-4

Mysteriet mamma er fortellingen om Mia, forfatterens mor. Mia tok sitt eget liv var datteren er 15 år gammel. Romanen er historien om livet de to delte. Samtidig er boken en beskrivelse av prosessen forfatteren går gjennom, hennes søken etter en forklaring på det tragiske som skjedde.

Boken er velskrevet, lettlest og griper leseren umiddelbart. «Mammas kropp traff ikke asfalt. Det var gress der hun landet.» Slik starter boken, midt i det som er det sentrale temaet.

Temaet er viktig, vanskelig og ømfintlig. Forfatteren skildrer levende hvordan det er å være pårørende til en alvorlig psykisk syk person, og senere det å være etterlatt. Forfatteren beskriver gjennom boken hvordan den er blitt til. Hun har finlest morens journal og oppsøkt eksperter innenfor fagfeltet psykiatri, alt for bedre å forstå hva som skjedde den gangen for 23 år siden. Tilsynelatende går forfatteren gjennom en form for endring i løpet av arbeidet med boken. Letingen etter forklaringer blir etter hvert mindre viktig, for kanskje ville en forklaring være enda vanskeligere å takle: «Hva hvis det viste seg at det bare manglet én puslespillbrikke som kunne fått alt til å falle på plass inne i henne? Ville ikke det bare gjort alt verre å finne denne ene brikken nå, altfor seint, som å miste henne på nytt?» (…) «Når denne ene brikken ikke ble funnet i tide, er det bedre at den ikke fins, sier jeg til meg selv.»

En bok som denne kunne lett blitt sentimental eller fått en bitter undertone, men det greier forfatteren å unngå. I stedet er det blitt en varm fortelling om det livet hun og moren delte. Den er uten anklager, men med spørsmål som gjerne skulle blitt besvart.

Boken henvender seg til et bredt publikum. Den er vel verdt å lese for fagfolk i psykiatrifeltet som håndterer pårørende til alvorlig psykisk syke og etterlatte.

Anbefalte artikler